Групата на „пестеливите“ държави в ЕС отново стана причина за проточването на преговорите за бюджета на Общността.

Тя поиска парите във Фонда за възстановяване да бъдат намалени от 750 милиарда на 700 млрд. евро. И настоя сумите за грантове и заеми да бъдат поравно – по 350 милиарда евро.

Това се случи на третия ден от специалния Европейски съвет в Брюксел. Ръководителите на страните от ЕС не можаха да вземат решение в планираните първоначално два дни. През третия ден също не бе постигнат успех, като този път разговорите се проточиха и след полунощ в неделя срещу понеделник.

В групата на „пестеливите“ влизат Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция. На Съвета исканията им бяха подкрепени и от Финландия, но с изричното уточнение, че страната не е част от добре познатата досега „четворка“.

„Квартетът“ настоя също да бъдат увеличени и рабатите – постепенното намаляване на вноските на тези страни в бюджета на ЕС. То бе предложено от председателя на Съмета Шарл Мишел още през февруари, като към групата бе включена и Германия. Сега „четворката“ иска рабатите да бъдат увеличени с още 4 милиарда евро за 7-годишния бюджетен цикъл. Така отстъпките ще станат общо 50 млрд. евро. Германия обаче още преди срещата даде знак, че не желае повече привилегии от тези, които има сега.

„Пестеливите“ изтъкват, че са променили позицията си, която е била изобщо против всякакви безвъзмездни заеми. Същевременно други страни настояват грантовете да бъда в размер на поне 400 милиарда евро. Това прави с 50 млрд. повече от поисканото от „пестеливите“ и със 100 милиарда по-малко от предложената от Франция и Германия сума.

Шарл Мишел огласи вчера идеята балансът на Фонда за възстановяване да бъде 450 милиарда евро грантове и 300 милиарда заеми.

„Вероятно ще преговаряме и в понеделник“, заяви финландската премиерка Сана Марин.

Тя вече подкрепи групата на „пестеливите“ държави.

Тя допълни, че задължителна част от споразумението на бюджета трябва да бъде обвързването на финансовата помощ с върховенството на закона. Само при това положение Финландия ще го подкрепи.

Този въпрос принуди унгарския премиер Виктор Орбан да попита по-рано днес защо нидерландският му колега Марк Рюте мрази него или страната му. Рюте също е сред най-ревностните защитници на това обвързване. Той е и предводител на групата на „пестеливите“ в ЕС.

Фондът за възстановяване трябва да бъде част от бюджета, който 27-те страни трябва да приемат. Предложената от Еврокомисията обща сума е 1,85 трилиона евро. А Шарл Мишел предлага 1,82 трилиона.