Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Без да споменава актуалните политически събития, президентът Румен Радев призова днес българите да сбъднат идеала на Васил Левски за чиста и свята република и ги увери, че това зависи само от тях.

Държавният глава произнесе слово на церемония по случай 183-та годишнина от рождението на Апостола на свободата в град Левски.

Радев, който през изминалите дни поиска оставката на правителството и на главния прокурор и подкрепи протестите със същите искания, днес каза:

"Стремежите на Левски са живи и днес. Нима е отживелица борбата му срещу правото на силата? Нима са изгубили сила думите му, че за народното зло не трябва да се мълчи, а да се действа тук и сега? Нима е изгубил смисъл заветът му, че срещу тиранията и неправдата трябва да се борим с всички сили, обединени и заедно?"

"Нашето време все по-настоятелно изисква да пробудим вътре в себе си непримиримостта на Левски", каза още Радев. "Да си припомним какво е лично и национално достойнство. Да се осъзнаем, че ние сме решението на всички предизвикателства. Че свободата е път, който трябва да измине всеки един от нас".

Почти по същото време председателката на Народното събрание Цвета Караянчева произнесе реч на тържестовената заря-проверка в родния град на Апостола в Карлово, също без пряко позоваване на днешни събития, но пълна с алюзии за тях:

"Не от месии се нуждаем днес, не от калпави родолюбци и нравоучители, а от водачи",  каза тя. "От люде разсъдливи, безстрашни, уважителни, готови от себе си да се отрекат за общото благо. Днес вместо права отстояваме правомощия. От чуждо име съдим. Допуснахме в речта си думи, които не струват и грош. Но така, както учим децата си на признателност, така трябва да учим и себе си на разкаяние и смирение".

По-рано днес, по време на посещение в Перущица, Караянчева изключи варианта за оставка на кабинета и назначаване на служебно правителство от Радев. ГЕРБ са категорични, че идната седмица вотът на недоверие, поискан от БСП няма да мине.

Очевидно, заради обтегнатите отношения с ГЕРБ, Радев днес не беше на традиционното място на честването - Карлово. 

Националната телевизия се оказа в деликатна ситуация - как да излъчи двете церемонии едновременно, без да наруши държавния протокол.

Точно когато зарята проверка в Карлово започна и Караянчева трябваше да приеме почетния караул, в гр. Левски започна речта на Радев.

Телевизията за кратко раздели екрана на две, така че за секунди се виждаха сцените и в двата града. След малко тя превключи изцяло на събитието в Левски и показа цялата реч на държавния глава.

След това режисьорът върна картината от Карлово, където последва речта на Караянчева.

Ключови думи

Коментари

ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

решетниковия -президент-хибридент ...

наглец на квадрат , срам и позор , защитаващ поср@ните си секретари -корумпета и шпиони . И този посредствен индивид ще говори за Левски...
 's picture

godo1952

Калин

Проф. Близнашки днес каза следното за президента Румен Радев :" "В никакъв случай властта не бива да попада в ръцете на един неуравновесен човек като президента Радев !" То сякаш няма и какво повече да се добави !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.