21% повече фалити на фирми в България през 2021 г. спрямо тези от 2019 г. Катастрофалната прогноза е на застрахователната компания Euler Hermes и беше обявена днес. Актуализираните данните за 2020 г. показват горе-долу същият резултат - скок от почти 20%. Числата надхвърлят всички очаквания от дните преди коронавирусът да блокира световната икономика. 

Потенциално застрашени са всички сектори, но все пак относителна стабилност има при ИТ и електрониката. Особено внимание трябва да се отдели на транспорта, при който се очаква да има допълнителни трудности и след активирането на Пакет "Мобилност", пишат анализаторите. 

"Несъмнено новата икономическа реалност ще форсира процеса на ръст на фалитите у нас, който започна още преди три години. Последствията от COVID-19 кризата ще се усетят както тази година, така и отложено през следващата. Както винаги обаче сме обръщали внимание, заради тежка административна процедура и някои специфики в България несъстоятелностите не са основният индикатор за стабилността на компаниите и икономиката. Затова нашите очаквания са същинският удар да се усети в междуфирмената задлъжнялост, чиито нива могат да нараснат значително. Това е сигналът за риск, който трябва да се следи много внимателно", обясни Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България. 

Докладът за България е част от глобалния доклад на компанията, който се фокусира върху последиците от коронавирусната криза върху стабилността на фирмите по целия свят. Все пак данните за България  са сравнително добри, ако се сравнят с тези за света, защото на глобално ниво се очаква ръст на фалитите с цели 35%.

Най-тежко се очаква да бъде положението в САЩ с увеличение от 57%, Литва с 49% и Бразилия с 45% за същия период. Пред много сериозен ръст обаче са изправени и много държави в Западна Европа, както и Китай с прогноза за 40%, Сингапур с 39% и Хонконг с 23%.

Данните към момента показват, че последиците ще са сравними с тези от финансовата криза през 2009 г. Разликата - COVID-19 е засегнал много повече държави.

Докладът обръща специално внимание и на две специфики на ситуацията - въздействието на принципа на “бомба със закъснител” и “ефекта на доминото”. Първата се свързва със серията от икономически мерки, предприети от различните държави, за да омекотят удара върху икономиката и бизнеса, като например безлихвени кредити, данъчни облекчения и отлагания на изисквания за обявяване на фалит.

Това според експертите ще удължи процеса и реалният ръст на несъстоятелностите ще се усети в първата половина на 2021 г. Паралелно с това ще се развие каскадно и т.нар. ефект на доминото, в който фалитите на едни компании ще доведат до други по веригата. 

Тези два фактора трябва да се вземат предвид и от българските компании в оценката на риска. Това, че заради административни и нормативни специфики прогнозата за страната ни изглежда по-благоприятна от средната на глобално ниво, не бива да ни дава фалшиво спокойствие, категорична е Камелия Попова. - Традиционни търговски партньори на българския бизнес са в държавите в ЕС, в Турция, в Русия, където се очакват фалити и съответно се изисква повишено внимание.”