ЕС трябва да обяви цялото движение „Хизбула“ за терористична организация.

Това се казва в призив на Трансатлантическия институт - базирания в Брюксел филиал в ЕС на Американския еврейски комитет (ЕК). Писмото, наречено Трансатлантическа декларация, е подписано от 236 национални депутати от Европа и САЩ, както и от евродепутати. Сред подписалите са и двама българи - Андрей Ковачев, зам.-председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента, и Илхан Кючюк - зам.-председател на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и евродепутат от „Обнови Европа“ (ОЕ).

Повод за призива са навършващите се утре 8 години от атентата на бургаското летище. Тогава бяха убити петима израелски туристи, пристигнали току-що, и българският им шофьор. Според обосновано предположение извършител е проиранската шиитска групировка „Хизбула“.

„Ние, законодателите от двете страни на Атлантическия океан, приканваме ЕС да провъзгласи „Хизбула“ в пълната й цялост за терористична организация. След самоубийствените нападения в България през 2012 г., които убиха шестима души, ЕС забрани единствено т. нар. военизирано крило на „Хизбула“, без да се възправи срещу терористичната група с пълния си механизъм от санкции.

Ето защо настояваме ЕС да сложи край на това лъжливо разграничение между „паравоенно“ и „политическо“ крило - отхвърляно и от самата „Хизбула“ - и да забрани цялата организация“, се казва в призива.

Според авторите „Хизбула“ е най-смъртоносната организация на иранския режим, която действа като глобална терористична мрежа. Тя заплашва не само съседите си, но и западните демокрации.

В писмото се изтъква, че само в Германия групировката  има над 100 членове, които свободно могат да набират средства. И се припомнят годишните маршове за международния ден „Ал Куд“ („Йерусалим“) на „Хизбула“, на които звучат призиви за унищожаване на Израел.

„Хизбула“ е основана и финансирана от Техеран и поддържана чрез организирана престъпност. Тя държи Ливан заложник на иранската революционна идея, сътрудничи с режима в Сирия, обучава и снабдява с оръжие шиитските милиции в Йемен и Ирак.

„ЕС, който олицетворява демокрацията, човешките права и основания на правила международен ред, трябва да използва мощта си, за да възпре „Хизбула“. Заплашени са общата ни сигурност и целостта на демократичните ни ценности. Затова трябва да се действа сега!“, завършва писмото.