Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тримата български депутати от ДПС и либералната група "Обнови Европа" (ОЕ) – Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели, изпратиха писма до всички евроинституции и "изобщо до когото са сметнали за необходимо". То е във връзка с акцията на Христо Иванов край имота на Ахмед Доган в "Росенец". А съдържанието му вече предизвика реакция - на Ханс ван Баален, лидер на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). На база въпросното писмо, вчера Ван Баален обяви участниците в масовото плажуване на държавната ивица край сарая на Доган за "екстремисти", които атакували частната му собственост.

Публикуваме писмото едно към едно, с уговорката, че на моменти английският език, на който е написано, е предизвикал някои затруднения. Допуснати са някои дребни грешки. Те обаче не променят смисъла на посланието (което подлежи на анализ само по себе си - виж долу).

"Скъпи колеги,

Със съжаление ви информираме, че всеки път, когато в българското обществено пространство има ситуация на нарастващи безредици, ДПС и неговите членове стават обект на провокации и опити за превръщане в изкупителни жертви с цел привличане на вниманието и трупане на политически капитал.

Наблюдаваме с отчаяние именно това през последната седмица. За съжаление съпредседателят на малка партия, която сама не е постигнала значителен успех или места в Народното събрание, извърши акт на провокация срещу собствеността и личната безопасност на неговия почетен председател д-р Ахмед Доган и поведе клеветническа кампания срещу него.

Д-р Доган е поставен под охрана от НСО през 2009 г. Причина за решението бяха редица опити за извършване на нападения срещу него, които продължиха през годините и кулминираха с опита за убийство на нашия почетен председател през 2013 г. на конференция на ДПС, при това в присъствието на агенти на НСО. Към това трябва да се прибави и демонстрирането на явна враждебност от страна на определени чужди сили поради твърдата подкрепа на д-р Доган за евроатлантическото развитие на страната и сериозните му критики към опитите за чужди влияние в България. Така комисията на НСО, която се събира редовно и оценява осигурината охрана, установи, че има достатъчно сериозен риск от заплахи и от България, и от чужбина за нашия бивш лидер на ДПС.

През седмицата г-н Христо Иванов, съпредседател на „Да, България“, организира пиар акция, като навлезе с лодка в малък залив край Бургас, където в момента живее д-р Доган. Заедно с още трима партийни членове той слезе от лодката на плажа в непосредствено съседство с имота на г-н Доган и заяви, че като български гражданин има правото да използва всяка обществена площ и засне цялата случка. Г-н Иванов обаче пропусна да обясни на публиката в социалните медии, че имотът е там от години, че това не е незаконна постройка и че парцелът е придобит в съответствие със закона. Вместо това г-н Иванов настояваше, че д-р Доган загабва българска територия и суверенитет. След като г-н Иванов акостира на скалистия бряг в непосредствено съседство с местоживеенето на д-р Доган, служители на НСО го помолиха да напусне. Те учтиво повториха молбата няколко пъти, като обясниха, че просто си изпълняват задълженията и не желаят да участват в политически провокации, преди да прибегтнат до повикването на полиция. На което групата на г-н Иванов отговори с поставяне на българския флаг на скалите и с викове, че земята е собственост на България. Факт, който никой не оспорва, още по-малко д-р Доган, който е убеден патриот и защитник на правата на всички български граждани. И именно поради това животът му е под заплаха.

Този инцидент силно ни озадачава. Не само защото смятаме, че развяването на българския флаг и приказките за национален суверенитет с цел провокация срещу частната собственост на български гражданин от турски произход е просташки популизъм и опит за разделение, насочен срещу човека, който изгради и се изправи в защита на българския етнически модел и защити българските национални интереси с риск за собствената си сигурност.

Дори не заради инсинуацията, че нашият почетен президент се ползва с неоправдана институционална защита – макар че тя му бе поставена от комисия с основателна причина. А най-вече заради това, че като либерали вярваме в принципите на защитата на човешките права, частната собственост и върховенството на закона и отказваме да гледаме на нашата страна като на територия от Дивия запад, където всеки със свое тълкуване на кадастъра може да нахлуе в законно придобита територия. Смятаме, че е работа на съда е да тълкува и отсъди законността на всяка оспорвана собственост. Ако действителната цел на г-н Иванов е била да констатира наличието или липсата на определено право, а не да привлече вниманието на медиите чрез разпространяване на полуистини и преиграването с чувствителността около националността и суверенитет, той би трябвало да следва обичайната съдебна процедура за разследване. Смятаме, че прибягването до закона на тълпата, самонараняването (използвано е self-mutilation) е неприлично за политик, който сам се определя като демократ и смята твърдо да защитава тази гледна точка чрез протест срещу такива действия.

За съжаление актът на провокация на г-н Иванов не завърши с този инцидент, а достигна кулминацията си през уикенда. В събота, четири дни след като се оказаха в центъра на медийното внимание, въпросната партия и г-н Иванов като неин съпредседател организираха "протест", който подгря футболни хулигани, хора с криминално минало и провокатори от алтернативната десница и доведе до сблъсъци със силите на полицията, които се опитваха да опазят обществения ред, след като стана ясно, че крайната цел е нападение и нахлуване в частната собственост на д-р Доган. Водени от несигурността около мобилизирането на ефективна охрана и очакващи открита провокация, в спонтанен отговор хиляди членове и активисти на ДПС се събраха в събота сутринта преди организираното събитие около въпросния имот. Заради масовите мирни, зрели и отговорни действия на активистите на ДПС в крайна сметка успяхме да предотвратим целенасочения акт на агресия.

Отгоре на всичко г-н Иванов, който е съпредседател на партия, твърдяща, че е десноцентристка, с член на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента, си позволява не само спекулации пред българските медии, но и разпространява чрез евродепутата тази дезинформация сред колегите в Европарламента, членовете на антикорупционната интергрупа.

Спекулации, дезинформация и провокации на черноморския бряг. Спекулация, дезинформация и оклеветяване на уважаван български гражданин в българските медии. За съжаление дезинформация и спекулативни фалшиви новини в ЕП.

За нас това е неприемливо.

Г-н Доган официално се отказа от охраната на НСО в събота. От тази охрана се отказа и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който също бе обект на заплахи.

Със съжаление установихме, че специалните служби за сигурност в България и дори правоприлагащите агенции не са в състояние да отговорят адекватно на провокациите и вместо да възстановят обществения ред съгласно закона, предизвикват напрежение и си играят с етническия мир в страната, за чието изграждане и съхраняване ДПС и неговият почетен председател д-р Доган работят вече 30 години.

Не приемаме споровете около качеството на работата на НСО и отговорността за това да бъдат прехвърляни върху д-р Доган или ДПС – партия, която неведнъж показа своята демократична същност и привързаност към европейските ценности.

Не приемаме търсенето в европейските институции на подкрепа чрез дезинформация, спекулации и фалшиви новини, произведени в отчаян опит за вдигане на политическия рейтинг.

Чувстваме се задължени да ви информираме.

Илхан Кючюк, Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели"

Това писмо има нужда от някои уточнения. Едно: имотът на който акостира Иванов е държавен, а не частен. Второ: акцията по масовото плажуване имаше за цел да достигне до държавния плаж, а не да "атакува" сарая на Доган. Трето: мероприятието бе получило всички надлежни разрешителни от общината и от МВР, като "спонтанно" пристигналите активисти на ДПС пристигнаха в нощта преди "плажуването", извозвани с автобуси организирано, за да играят ролята на жив щит (неясно защо). Четвърто: в нито един момент от мероприятието, излъчвано на живо, нито после, МВР не е обявявало за наличието на футболни хулигани или хора с криминално минало. И пето: не става ясно какво имат предвид от ДПС със "самонараняването" на Христо Иванов при акостирането с гумената лодка. Тъй като и това бе заснето - Иванов не бе точно любезно посрещнат от гардовете на НСО, които го изблъскаха обратно във водата, прилагайки физическа сила.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

На евродепутатите незабавно

На евродепутатите незабавно да им се раздадат поне по една каса кисело мляко на човек и по флако хапчета срещу високо кръвно, защото възприемането на това "творение" е полагане на вреден труд. Отделно да им се изплатят допълнителни добавки. А тези евродепутати, които по служба ще им се наложи да вземат отношение по него, веднага да им се признае, че полагат труд от Първа категория.

Какво разбрахме от този гнусен текст

Аз лично разбрах, че когато си в близост до имот на Доан не трябва да развяваш българския флаг, а нечий друг. Остава да се уточни - руският или турският. И още разбрах, че в близост до имот на Доан нямаш право да се самонараняваш, но можеш учтиво да бъдеш помолен да се самонамокриш. Ей затова трябва да има тотален рестарт на прехода!
 's picture

godo1952

Калин

Ристьо Бойкикев, който ходи наляво и дясно и развява разни байраци няма никакво политическо бъдеще. Развява ги, за да може някой да се сети, че полумъртвата му жалка партийка съществува в политическия мир.

Абе сельо!

Вместо да се пънеш с неща, за които си нямаш хал набер, да беше полял доматито, че исъхнаха.

Освен присмех, този пасквил предизвиква...

...и съжаление, защото демонстрира колко неуки и некадърни люде ни управляват. Като оставим на страни долните лъжи и инсинуации, можем ясно да отличим неспособността на пишещите да сътворят писание на ниво между 3 и 2 за ученик от средните класове.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Изглежда доган си въобразява,

Изглежда доган си въобразява, че плажа си е негов.

Хахахаха!

Иванов е достатъчно „кадърен“ наистина да се самонарани

Ами така си е. Аз не видях

Ами така си е. Аз не видях някой да бие Христо Иванов, а той най-нагло си нахлу в частен имот. Даже охраната много мило се отнесе с него. Ако беше в щатите можеха и да си го застрелят като куче и законът щеше да ги защити. От къде на къде, на който му щукне и ще ти влиза в имота. Ако Христо Иванов има доказателства за нещо незаконно да ги предостави на МВР и медиите, но не го прави.
traltix

Хммм

Интересно
traltix

!!!

!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.