Последният ъпдейт на Windows 10 - версия 2004, може да блокира или изтрие някои от най-популярните стари приложения в операционната система, съобщи Gizmodo.

Става дума за класическия текстови редактор Notepad, по-развитият му братовчед WordPad, и класическата програма за рисуване Paint.

Ъпдейтът на теория няма нищо общо с тези програми, и засега не е ясно защо при някои потребители това води до изчезване на популярните програми.

Лошата новина е, че след това приложенията не могат дори да се свалят от поначало проблемния Windows Store - магазина за приложения на Microsoft. Той или казва, че програмите вече са инсталирани, или че трябва да ъпдейтнете Windows-а си.

Добрата е, че по всяка вероятност можете да преинсталирате приложенията през Settings->Apps->Optional features->Notepad/Paint/WordPad.

Макар трите приложения да са сред най-старите в Windows (с дребни ъпдейти през годините) и да имат далеч по-функционални безплатни и платени варианти, много потребители все още ги ползват за дребни задачки ежедневно. Опитите на Microsoft да ги "пенсионира" многократно са се проваляли.