"Категорично няма да подам оставка."

Така главният прокурор Иван Гешев отвърна на десетките хиляди, които от седмица излизат на протест с искане и за неговата оставка заедно с тази на правителството.

Заявката Гешев направи от сливенското градче Шивачево, където двамата с главния секретар на МВР Ивайло Иванов се срещнаха с възрастна жена, пострадала от крадци.

Момент от срещата, заснет от прокуратурата.

"Това е проблемът! Вместо да се обединяваме, да имаме общи интереси като държава, ние се разединяваме и се борим. Борим се не за себе си, а в името на една шепа олигарси и политическа мафия, които искат да продължават да крадат. Е, няма да стане! Няма да си подам оставката!", обяви Гешев.

Гешев смята, че гражданските протести били естествена реакция от работата на прокуратурата в борбата и с корупцията.

"Аз очаквах, че това ще се случи. Нормално е, те се защитават, защото искат да запазят политическото статукво, да запазят откраднатите си пари. Нас това не ни плаши, ние сме единни и сме твърдо решени да работим само за българските граждани", сподели любимата си теза за олигарси и обвиняеми Гешев.

И допълни, че сред истински недоволните хора по площадите голяма част били организирани от обвиняеми и подсъдими.

Относно Румен Радев, който призова за оставката му, заяви:

"Уважавам българските институции, а това дали други институции атакуват прокуратурата е проблем на тези, които го правят.

Който сее вятър, ще пожъне буря*.

За мен е чест да бъда атакуван от българските политици, защото всички видяхме какво се случи с това, което наричаме преход. Това беше причинено от политическата класа съвместно с тези олигарси", коментира. 

След което Гешев пак се върна на темата с исканата му оставка:

"Аз не смятам да си подавам оставката на първо място, защото не смятам, че трябва да си подавам оставката за това, че си върша работата. Не смятам, че трябва да си подам оставката за това, че съм свършил ето това всичкото, което ви описах. Не смятам, че трябва да си подавма оставката за това, че към момента може би има над 20% спад на битовата престъпност. Не смятам да си подавма оставката за това, че аз, с прокуратурата основно и с помощта на нашите партньори от МВР, решихме в приемливи граници проблема с телефонните измамници. Не смятам да си подавам оставката заради тов,а че в България няма недосегаеми вече и че тези, които бяха недосегаеми, които купуваха политици, включително журналисти така наречени, за да могат българските граждани да са бедни, да живеят в нищета и да бъдат ограбвани и убивани, аааа, иии, да си подам оставката за това защото на тези хора, на които ние им повдигаме обвинения, преследваме ги наказателно и те организират нещо частично."

*Бел. ред. - Цитатът е от пророк Осия (8:7) и звучи в оригинал: "Понеже те сееха вятър, буря ще пожънат..."

За втори път само за последните 6 дни той се обръща към духовното, в частност - Стария завет на Библията. Преди няколко дни каза, че "който ходи по криви пътища, ще падне рязко. Аз не ходя по криви пътища". Имаше предвид явно "Притчи Соломонови, 28:18: "който ходи по криви пътища, ще падне на един от тях", а според някои преводи: "който ходи по криви пътища, изведнъж ще падне".