COVID-19 отмени много резервации за почивка, а и в момента променя в крачка много планове. Справя ли се светът (и България) с пандемията – експертите казват "не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т.нар. три "Д" – дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да прекарате заслужената си лятна почивка, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налага физическата изолация? Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за безопасна почивка.

 

Резово е най-южната точка на Българското Черноморие. На влизане в селото пред очите ви се просва жълт пясъчен плаж. Но не, това не е България, а Турция, с която ни дели една река - Резовска.

Местните с любов я наричат Резвая. Допреди двайсетина години Резово е било гранична зона - може би това е попречило да се превърне в курорт по подобието на Китен, Царево, Ахтопол. А може би липсата на пясъчен плаж, което го прави не особено гостоприемно за масовия турист.

Тук няма да видите хленчещи деца, които се прибират от плажа, дърпайки ръката на баща си, натоварен с дюшеци, чадъри, кърпи и кофички с лопатки. За сметка на това, ако се разхождате по ливадите между селото и морето, ще срещнете зайци, костенурки, а нощем от Странджа слизат чакали. На главната улица - единствената асфалтирана в селото, живее семейство щъркели.

"Красиви птици са, само дето понякога изпускат жаби и змии в двора", се оплаква стопанката на къщата под стълба с щъркеловото гнездо.

Този, който си избере Резово за почивка, трябва да е с кола. Освен ако не е любител на скалисто море. Има три-четири подходящи места за къпане, но те са труднодостъпни за възрастни хора или много малки деца. Само на 4 километра обаче е прочутият плаж Силистар - широк, пясъчен, тази година без арендатор - за любителите на дивото плажуване. Той събира хора и от други селища по Южното Черноморие. На 12 километра е Бутамята в Синеморец - пригоден за "цивилизовано" плажуващи. Има достатъчно места за паркиране, безплатни, две заведения на плажа - обслужвани от изключително любезни млади хора. Тук чадърът и шезлонгът са по 2.50 лв., има спасители и е чисто. Чадърите са на добро отстояние един от друг, а посетителите те карат да се съмняваш в намалената раждаемост в България.

Но да се върнем към Резово - 4-5 къщи за гости и едно семейно хотелче предлагат спокойствие и дистанция на абсолютно прилични цени. В селото се дават и "квартири" - точно като преди 40 години в Ахтопол, Мичурин, Китен... Има два ресторанта и една местна знаменитост, чийто ресторант доскоро беше една от атракциите в Резово - на Паяка, известен с прясната си риба и умението да я приготвя. Местните управници обаче го затвориха и сега Паяка е превърнал собствената си къща в място за посрещане на чревоугодници. Местна риба можете да похапнете и в "Морска градина", откъдето има забележителна гледка към турските брегове.

Ако пък случайно - защото тук времето е различно от цяла България - случите на облачен ден, можете да се разходите покрай Резовската река, по поречието на Велека или някъде по-навътре в Странджа. Мястото е благодатно за риболовци от всякакъв вид. Ако пък не ви тръгне риболовът, в ресторантчетата наоколо можете да хапнете местни риби, на които и името не сте чували. 

Тукашните хора са мили и дружелюбни - и тези 57 души, които живеят целогодишно тук, и онези, които са си купили или построили летни къщи и се чувстват едва ли не повече резовчани от местните. Селото се е превърнало в пристан за куп интелектуалци - проф. Боян Биолчев, цигураля Минчо Минчев, издателя Димитър Томов, журналисти, художници, артисти, режисьори са намерили тук спасение от градската суета. Докато се разхождате следобед, може да чуете Иво Танев, който припява италиански канцонети или госпъл от терасата си - в зависимост от настроението. Един млад собственик на имот е купил двора на отдавна закритото училище - не за да строи, а за да има къде да играят децата на летуващите. С доброволно събрани средства той е обзаведен с люлки, катерушки, маса за тенис... 

Тук на втория ден научавате кой лови най-добрата риба и можете да се снабдите на съвсем прилична цена. В единственото местно магазинче можете да си поръчате свински вратни пържоли и да ви ги доставят на другия ден от Бургас.

И всъщност, ако не сте били тук, сега е моментът да дойдете - един проект за общ устройствен план на община Царево, към която е Резово, предвижда тук да започнат строежи, които със сигурност ще нарушат дивата природа и тихата идилия на това място. А когато фирми на Йордан Цонев и на други "значещи" започнат да строят, вече ще бъде късно.