Съдът на ЕС отмени решението на Еврокомисията "Епъл" да плати на Ирландия данъци в размер на 13 милиарда евро.

Мотивът на Общия съд е, че от ЕК не са успели да докажат в съответствие с необходимия правен стандарт, че властите в Дъблин са предоставили непръвомерно държавна помощ и данъчни привилегии на американския гигант.

През 2016 г. ЕК реши, че „Епъл“ е избягвала данъци две десетилетия заради грешни решения на Ирландия. Така незаконно е била намалена данъчната тежест.

Става дума за две решения на Ирландия, определящи облагаемата печалба на два филиала на „Епъл“ на Зеления остров между 1991 и 2015 г. Така например през 2011 г. единият филиал реализирал печалба от 16 милиарда евро. От тях обаче били обложени едва 50 милиона.

Удар по Маргрете Вестагер

Днешното решение е сериозен удар по ЕК и и най-вече по изпълнителния й зам.-председател Маргрете Вестагер, която отговаря за конкуренцията. Именно тя взе решението за тази огромна сума. Като един от приоритетите си датчанката обяви борбата срещу избягването на данъците. Това сериозно обтегна отношенията между САЩ и ЕС. Много американски гиганти имат свои централи в Европа и се ползват с редица привилегии.

Същевременно днешното решение може да забави или да доведе до подобна развръзка делата за облекчения, предоставени от Нидерландия на „Икеа“ и „Найк“, както и от „Люксембург“ на „Хутамаки“.

Преди година Съдът отмени друго решение на Вестагер - „Старбъкс“ да изплати със задна дата данъци в размер на 30 милиона евро на Нидерландия.

Вероятно днешното решение ще бъде обжалвано от ЕК пред Съда на ЕС, който е най-висшият в Общността. До вземането на окончателното решение сумата ще се съхранява в гаранционна блокирана сметка.

Комисията: Решението лишава хазната и хората от необходими инвестиции

След обявяването на съдебното решение Маргрете Вестагер разпространи свое изявление.

„Внимателно ще проучим решението и ще обсъдим възможните ни следващи стъпки“, заявява тя.

ЕК твърдо отстоява целта всички компании честно да си плащат данъците. Ако една страна предоставя на многонационални компании данъчни облекчения, каквито не важат за техните конкуренти, това нарушава честната конкуренция в ЕС. Освен това така хазната и гражданите биват лишавани от средства за инвестиции, които са особено необходими в тези тежки времена на криза, смята Вестагер.

Тя уверява, че ЕК ще продължи да търси „агресивни“ мерки за прилагане на данъчното законодателство в съответствие с правилата на Общността за държавната помощ, за да бъде установено дали тя е законна.