Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Върховната административна прокуратура съобщава днес, че след нейна намеса е спрян строежът на затворен жилищен компекс Nove Homes в кв. "Красно село" - на бул. "Цар Борис III".

Това идва, след като ДНСК и конкретно кметът на Столичната община - посочен изрично, бяха пратени с постановления на прокуратурата във вила "Аглика" на Васил Божков (отделно бе почната и втора тотална проверка на всички строежи във Витоша, включително и неговия), плюс - бе спрян небостаргачът I Tower в центъра. Той е на италианска фирма, но се свързва в публичното пространство с Божков.

Съдейки по името на Nove Homes, едва ли има съмнение на кой холдинг е инвестицията "с цел продажба". Става въпрос за проект за закрит комплекс, разположен зад поредица сгради, намиращи се на локалното платно на „Цар Борис III”, с изглед към Витоша (според рекламната брошура).

Научаваме обаче, че след сезиране от ВАП е трябвало началникът на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) и главният архитект на София да извършат "незабавна проверка на законността".

Констатациите са, че "в инвестиционния проект по част „Архитектура" жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи, без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях, определено в приложенията".

На база на това:

"ДНСК предприема действия по провеждане на процедури по спиране и забрана ползването на част от строежа."

 

Ето и пълния текст на съобщението на прокуратурата:

След проверка, възложена от ВАП на ДНСК, предстои спиране на строителството на жилищни сгради от „Нове хоумс" АД

В началото на юни Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и главния архитект на София да извършат незабавна проверка на законността на реализирано строителството в комплекс „Нове хоумс" на жилищни сгради с цел продажба на адрес: гр. София, бул. „Цар Борис III" № 126.

В хода на проверката от ДНСК са установили, че не са изпълнени специалните изисквания на приложение 2 към чл. 81 от Наредба № 7/22.12.2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, тъй като в инвестиционния проект по част „Архитектура" жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи, без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях, определено в приложенията.

Въз основа на направените констатации ДНСК предприема действия по провеждане на процедури по спиране и забрана ползването на част от строежа на основание чл. 224, ал. 1, т. 7, като е съставен констативен акт, който е основание за започване на административно производство по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и за спиране на строежа в УПИ III-1890, кв. 11, м. Славия, гр. София. Предстои издаване и на мотивирана заповед.

Актът е връчен на 14.07.2020 г., за което ВАП е уведомена от ДНСК.

Коментари

Gogo Bogo's picture
Gogo Bogo
GogoBogo

Пълни глупости!

Пак ще плащаме от джоба си, заради некадърност. Съгласуван проект, издадени разрешителни и изведнъж не било както трябва. Разчистване на сметки!

А Брендо?

Строежите на Брендо спрени ли са? А къде е Брендо?
 's picture

Бобо

Герберащината

Загубена държава, одобрен проект след месеци на съгласувания по софийските инстанции, получено разрешение за строеж, платена такса за разрешението от няколко милиона при тази квадратура и хоп нещо не било както трябва, ако е така наистина главния архитект да си ходи барабар с учителката по руски език, а най добре цялата мафиотизирана герберастка шайка на софийска община.
Влади Кирилов's picture
Влади Кирилов
Нркадърник

а строежът на

Алепу спрян ли е?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.