Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ден 6-и на протести... И провокации.

Две професионални бомбички гръмнаха и изпочупиха стъкла в бившия Партиен дом - сега част от сградите на Народното събрание.

Това става ясно от видео на журналиста Миролюба Бенатова, на което явно се виждат превъзбудени младежи, които едва ли протестират за законност. Единият даже си е взел "трофей" - полицейски шлем.

По-ранно - около 22:20 ч гръмна първата бомбичка, вижда се и пострадал.

Според бТВ поне двама са пострадали. Репортери на Клуб Z на мястото предадоха, че поне единият е полицай.

По микрофона минути по-късно Арман Бабикян обяви край на демонстрацията за деня, призовава за спокойствие и:

"... Съберете боклуците от площада - утре ние пак ще живеем тук!"

И още:

"Престанете да хвърляте бомбички, помагате на Борисов. Който хвърля бомбички и бутилки, помага на Борисов!"

Линейка бе пропусната до ранен полицай. 

Минимум двама бяха хванати - според обясненията на полицията за паспортна проверка, предадоха нашите репортери. Това се случи малко след инцидента, но не пред Партийния дом, а в безистена между президенството и бившия "Шератон". Там се събраха и много полицаи, повечето с шлемове и екипирани. Хората, останали на протеста, също хукнаха да видят какво става и да проверят как са задържаните. След това бяха освободени, а трето момче пое към районното - не носел лични документи. В спокоен ход. 

Стана ясно, че единият служител на реда е пострадал леко - от осколки от счупена бутилка, разбила се във фасадата на Партийния дом. Въпросните "летящи бутилки" - в това число и стъклени, и други предмети - например пликове, се оказаха пълни с червена боя, та хората "на първа линия" на стълбите на Партийния дом бяхо опръскани.

Ситуацията точно толкова бързо деескалира след 23 ч и хората започнаха да се разотиват.

Малко след това от СДВР съобщиха, че постадали полицаи има двама - единият е откаран в ИСУЛ, а другият е с прорезна рана именно от хвърлена бутилка, разбила се в стената.

Общо задържаните се оказаха шестима - единият е бил сред тези, които счупили вратата на Партийния дом.

Според Антон Златанов от СДВР е ставало дума за "бомби", не за "пиратки и бомбички", хвърлени на стълбите на Партийния дом. Това е мястото, където стояха журналисти, представители на организатори на протеста, където е и колоната за озвучаване. 

 Всичко започна, след като младежи се качиха по сградата и окачиха надпис "Продава се". Малко по-късно обаче той падна. Малко след това се разигра и случката. 

 

 

Сградата, известна като Партийния дом, е оцапана с червена боя - от разбили се предмети. Петното свидетелства, пръски имаше и по стълбите, и по хората, които са били отдолу, в това число и полицаи. 

Антон Златанов благодари на хората, по-голямата част от които са мирни протестиращи, както сам каза, но призова протестите да приключват до 22 ч, защото след това е времето е времето на провокаторите - по думите му. 

Още по светло днес димки и фойерверки полетяха към сградата на Министерския съвет на "Дондуков" 1.

Това стана относително рано - към 21 ч. Въпреки всичко, към този час не се виждаха познатите монолитни групи от вклинени "протестиращи" с къси гащи, мускули и татуировки. А случаят бе по-скоро прецедент.

Сиутацията ескалира много по-късно.

"Ние сме Евгени Марчев" - по името на едно от битите от полиция момчета - бе един от импровизираните плакати на деня. 

С този и много други лозунги пък хиляди се събраха на поредния протест с основни искания: оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Не помогнаха разпространените днес от прократурата разговори между Васил Божков и негови приближени, в които става дума, че "вкарал" пари и хора в масовите прояви. Напротив - народът осезаемо се увеличава. Имаше и лозунг: "Не съм платен, мразя ГЕРБ безплатно"

Обиден лозунг към премира Бойко Борисов още от времената на футболните агитки: числа заместват съответните поредни букви от азбуката - ББ-ПП

Днес голяма част от недоволството бе срещу проявите на полицейско насилие.

Затова и шествието изневери на обичайния си маршрут - вместо по жълтите павета, мина по "Дондуков", оттам по ул. "Раковски", а направи "едно кръгче" около "Св. Ал. Невски" -  където са разстановени бусовете на жандармерията., да са стигне обратно на паветата - но пред Народното събрание,  А кордонът от полицаи беше много плътен.

Имаше и лозунги, посветени на "онези медии".

По-рано Николай Хаджигенов от т. нар Отровно трио призова и към национална стачка.

Видимо хората бяха повече и от предишния ден. С деца, с кучета, с колелета, възрастни, млади - всякакви хора.

Традиционно, с напредването на вечерта, хората стават все повече.

Протестиращите опънаха и лозунга, който - ако се съди по реакциите им - най-много вбесява властимащите:

 

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Гимназисти и студенти, във властта

Борисов е зъл човек, но майсторски се преструва. Ако не беше зъл, щеше ли да ходи при ВИС. 11 год. нещастникът руши, краде, създаде модел на управление, с който позори България. Битият студент е бит лично по указание на Борисов. Когато го срещнете, попитайте го ще му бъде ли приятно да се постъпи така с внуците му? Борисов трябваше публично до сега да се извини на момчето, на момчетата бити, на майките им! Да не псе прави на селски тарикат. Отиди си с добро, рекетьоре.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Гимназисти и студенти, ако искате да живеете в

уредене България - значи България без рекет-майсторите Борисв и Горанов. Димки пред МС не е умно. Димките трябва да бъдат хвърлени в къщите и дворовете не тези, който направиха България циганско-турска държава и в апартаментите на биячите.
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

За

да падне Борисов и Гешев,трябва да се премине към блокада на сградите на Парламента,Прокуратурата и Правителсъвото!Иначе постепенно енергията ще отслабне и затихне!Трябва да се премине към обща стачка и гражданско неподчинение!Само тогава,когато управляващите почувстват засегната икономиката и функционирането на държавата като цяло,ще бъдат принудени да се махнат!Иначе,тези протести,колкото и време да продължат,управляващите вече свикват!Не казвам,че наличието на тези масови протести е малко,до вчера никой не се и надяваше,не си и мечтаеше за такова нещо!Трябва обаче блокада и стачки,като през 96-та!Но в историята всяко нещо се случва тогава,когато назрее историческата необходимост за него!Да не говорим,че стачки с тези казионни и назначени продсъюзи са трудно постижими!Но,не трябва да се спират все пак протестите!Напрежението сред управляващата паплач трябва да се поддържа!Браво на българския народ!Доказа,че му е нужно много малко,за да се вдигне!Един умен и сърцат човек като Иванов и един президент,който,макар и имайки много полит.недостатъци,в случая обаче постъпи достойно,за да застане на правилната страна!Затова и хора от всякакви цветове и прослойки станаха в защита на институцията и държавността!Предстои да видим какво ще стане,но трябва да вярваме в победния край!Долу ченгеджийската мафия!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.