Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преследването от държавата на граждански и политически действия и искания като престъпления против нея е сигурен белег на тоталитарна власт.

Искането за намаляване на правомощията на която и да е публична институция може да бъде квалифицирано като насочено срещу държавността само в рамките на някакъв политически дебат, на който са присъщи подобни изразни средства, но не и в наказателноправен смисъл.

Абсолютно всеки може да иска намаляване на правомощията на която и да е структура на властта, че дори и закриването й, всеки може да иска смяната на управлението, както и да се организира с други лица, преследвайки тази цел. Престъпление против държавата може да има в много ограничени хипотези, когато опитите за завземане на властта се осъществяват чрез организирани бунтове, въоръжени въстания и прочее форми на масови насилствени актове.

Обратно, стремежът на статуквото, срещу което са насочени гражданските и политически действия, към политическото им делегитимиране чрез търсене на някакъв аморален генезис или лична заинтересованост, би било съвсем нормален акт, ако отново се осъществяваше в рамките на политическия и обществен дебат.

Когато обаче с целта за публично делегитимиране на действията срещу властта, като директен отговор на гражданските и политически действия срещу нея, се използват инструментите на наказателната репресия, положението може да се характеризира с една дума: страшно.


Андрей Янкулов е бивш прокурор от Софийската рйонна и Софийската градска прокуратура. Подаде оставка от системата в края на 2019 г. - заради несъгласие с пътя, който е водена прокуратурата. Той е бивш зам.-министър на вътрешните работи във втория служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев, когато министър бе Йордан Бакалов. Янкулов е и бивш зам.-министър на правосъдието (2014-2015 г.). Коментарът му по повод днешната акция на държавното обвинение е от профила му във фейсбук, откъдето го препечатваме с негово съгласие. 

* Заглавието и подзаглавието са на редакцията

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

11 години Борисов безчинства над народа си чрез

създадения от него мафиотско-оригархичен -корупционен модел на управление, на крадене, рекетиране, беззаконие и затова 11 г. си пазим 111 место и първото по бедност. Какво проспериращо можем да очакваме занапред от силно зависим от тъмни сили политик. Той с отказа си да подаде оставка насърчава младите, те са многобройни на протестите, да вземат брадвите. Позорно негово поведение, само да е упранляващ. Без него България щяла да се счупи, главата му била дебела, да я чупим. Обществото не е канибалско. Не го одобрява, защото той доведе България до това чупливо васално състояние. Сегашното му поведение е нечистоплътно, каквото и било и до сега.
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Когато едно дете иска да

Когато едно дете иска да пипне котлона, няма как с думи да му обясниш какво е това "горещо". Остави го да пипне котлона. Поне половината от пртотестерите не знаят какво е БСП да управлява...е, ще разберат!
 's picture

Petyo9

Стига си плашил с БСП!

Какво е по-различното което ГЕРБ правят? Единственото по-различно е че БСП крадяха неорганизирано, припряно, набързо-набързо, хаотично, урбулешката, всеки сам за себе си, докато заслугата на Бойко Борисов е че въведе железен ред, дисциплина, координация и субординация в краденето. БСП никога (дори и насън) не са виждали толкова пари за крадене. По данни на ЕБ и разследване на европейските "зелени", у нас, в България, ежегодно по 10-11 млрд. € отиват в "правилните джобове" вместо в държавният бюджет. Това - по време на трите правителства на Бойко. Отделно КТБ, Виваком-а, ПИБ и т.н. и т.н. ГЕРБ не е нищо по-различно от БСП и целта не е те да управляват. Ако ще са те -то и сега си имаме ГЕРБ.
 's picture

godo1952

Калин

И когато иска оставката на главния прокурор ли ? И когато не спазва конституцията ли ? Работата е там, че Радев го преследва простотията !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.