Централната избирателна комисия на Беларус днес отказа да регистрира намиращия се в ареста бивш шеф на Белгазпромбанк Виктор Бабарико като кандидат на президентските избори в страната, съобщиха Франс прес и ТАСС, цитирайки председателката на ЦИК Лидия Ермошина. Опозиционният кандидат се смяташе за основен съперник на президента Александър Лукашенко в изборната надпревара.

Регистрацията на бившия 56-годишен банкер е била отказана заради "несъответствие на представените в декларацията данни" за доходите и нарушаване на изискванията "по отношение на участието на чужди организации и граждани във финансирането на предизборната кампания или друго тяхно участие в нея", посочва ТАСС. Това е безспорно основание за отказа от регистрация на кандидат за президент, заяви Ермошина. Тя напомни, че акционери на Белгазпромбанк, чийто представители влизат в предизборния му екип, са "Газпром" и Газпромбанк.

Мария Колесникова, представителката на Бабарико, жестикулира пред публика, след като ЦИК обяви решението си. Снимка АП/БТА


Според разследващите Бабарико е бил арестуван в средата на юни по подозрения, че ръководи "организирана престъпна група" и е обвинен в "измами" и "пране на пари" чрез Белгазпромбанк.

Задържането на бившия банкер предизвика мирно протестно движение, белязано от десетки арести на демонстранти, а западната НПО "Амнести интернешънъл" го нарече "затворник на съвестта".

Минск от своя страна обвини Запада и Русия, че се месят в президентските избори, а президентът Лукашенко предположи, че зад кандидатурата на Бабарико стои Москва, предаде БТА.