"Изборите легимитираха Донецката и Луганската народни републики като отделни държави, които не са част от Украйна."

Това заяви специално за Клуб Z Игор Пушилин - един от сепаратистките лидери в Донецк. Той бе първият председател на Президиума на Върховния съвет на Донецката народна република (ДНР) и съпредседател на нейното правителство през лятото.

Думата "легимитираха" не е грешка на езика. Денис Пушилин я произнесе по този начин няколко пъти в различни лица, преди да бъде поправен, че глаголът всъщност е "легитимирам".

В неделя в ДНР и в Луганската народна република (ЛНР) се състояха избори. Както се очакваше, те бяха спечелени от премиерите на двете самообявили се формирования. Лидерът на ДНР Александър Захарченко взе 81,37 на сто от гласовете. Премиерът на ЛНР Игор Плотницки бе по-скромен - "само" с 63 процента. Евросъюзът, САЩ и ООН не признаха вота и обявиха, че той само задълбочава кризата. Те призоваха Москва да зачита териториалната цялост на Украйна. Русия обаче призна за напълно редовни изборите.

"Активността на изборите бе голяма и тя изненада дори чуждестранните наблюдатели. Сред тях имаше и една българка. На пресконференцията след вота аз седях до нея. Пред журналисти тя много адекватно коментира ситуацията у нас. Така всички разбраха колко лъжливи са твърденията на украинските медии, че хората биват извеждани под дулата на автоматите да гласуват. Самите ние усетихме, че народът ни е дал мандат. Следващата ни стъпка е да оправдаем тези очаквания", каза Денис Пушилин. Той спечели депутатско място като кандидат на движението "Донецка република".

Пушилин не можа да си спомни името на българката. Наблюдател на вота в ДНР бе Магдалена Ташева от партия "Атака". Преди година депутатката се прочу, като нарече "канибали" сирийските бежанци в България.

"ДНР и ЛНР на практика са нови държавни формирования още от провъзгласяването им. Но изборите бяха поредна крачка към тяхното легимитиране. Те не могат да бъдат част от Украйна след всичко, което се случи по вина на хунтата в Киев. Можеш само веднъж да стреляш по собствения си народ. На втория път този народ вече е чужд", каза още Пушилин.

Според него обаче на този етап е рано да се говори за обединение с Русия. Но е възможно двете републики да подпишат някакъв икономически съюз с Москва. Сега най-важната крачка е по думите му е "легимитизация на нашите действия". Това означава в Донецк и Луганск да бъде изградена държавност и да бъдат намерени инвеститори за съживяване на икономиката.

Украйна, ЕС и САЩ нямат намерение да признават изборите.

"ЕС няма да ги признае, защото ги смята за незаконни", заяви Върховният представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Ще считаме действията на Русия и президента Путин за несъответстващи на твърденията, че единството на Украйна няма да бъде нарушено", се казва в изявление на първия германски дипломат Франк-Валтер Щайнмайер, публикувано в профила в туитър на подопечното му министерство.

"Тези т.нар. избори  са в противоречие с действащото украинско  законодателство и с протокола от Минск и не  допринасят за намирането на трайно политическо решение на кризата  в  Украйна", заяви българският служебен външен министър Даниел Митов.

"Русия уважава волеизявлението на жителите на Донбас и счита изборите за проведени", се казва в изявление на дипломатическото ведомство в Москва.

"САЩ съветват Русия да не използва изборите в сепаратистките райони като предлог за изпращане на войски и военна техника в Украйна", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом Марк Строк.