Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За пети пореден ден в София хиляди излязоха на протест срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев. Демонстрациите започнаха в следобедните часове. 

Освен в столицата, протести има днес и в още 10 областни града. Стотина души скандират и пред сградата на общината в Пловдив - срещу правителството и главния прокурор. В града под тепетата обаче се очаква мащабният протест да е в четвъртък. Символично - той ще е на площад Съединение. Протести има и в Хасково, Шумен, Варна, Бургас, Русе, Сливен.

Около 17 ч започна събирането на протестиращи на обичайното място - пред президенството в началото на бул. "Дондуков" в центъра на града. Там се чуха и заявки, че протести ще има и пред Висшия съдебен съвет - заради това, че "21 джуджета" са инсталирали "каскет" за главен прокурор. И пред хотел "Берлин". 

От "Дондуков" обаче протестиращите не тръгнаха по обичайния маршрут - към Народното събрание, "Орлов мост" и обратно. Вместо това организаторите на протеста - т.нар. "Отровно трио", Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков - призоваха за друг тип протестиране. А именно - организирано и повсеместно гражданско неподчинение, подготовка за национална стачка и блокиране на странат където и както е възможно.

За целта те откриват телефон и имейл адрес, на който всеки ще може да пише и да казва какво може да направи - "Аз съм от Крива бара, мога да блокирам гарата този и този ден", даде пример Хаджигенов.

Днес на "първа линия" пред Министерски съвет не са тежковъоръжени жандармеристи, а редови полицаи с жилетки "антиконфликт".

Около 20 ч. стана ясно, че и днес в тълпата има провокатори, след като бяха хвърлени няколко димки. За момента обаче протестът е спокоен и няма индикации за предстоящо насилие. 

 

Втори протест обаче започна пред сградата на МВР на ул. "6-ти септември" около 18 ч. Той бе организиран от извънпарламентарната "Демократична България" срещу полицейското насилие и действията на МВР. Искането е за оставката и на вътрешния министър Младен Маринов.. Повод за това са случаите на побой от страна на полицаите през предишните протестни дни. Двама младежи пострадаха в петък вечерта, след като провокатори започнаха да замерят полицията с предмети, а тя отвърна на отбрани жертви от протеста с още повече насилие. 

Около 600-700 души се събраха пред сградата на МВР и поискаха оставката на Маринов - както заради побоищата в София, така и заради съботния протест в парк "Росенец" на черноморското крайбрежие, в който граждани тръгнаха да плажуват на плажа пред имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Но бяха спряни от жандармерията, за разлика от симпатизантите на ДПС, допуснати до плажната ивица, която по закон не може да бъде частна собственост.

Около 19 ч протестът пред МВР се пренасочи към "триъгълника на властта" - площад "Независимост", и се сля със събралите се вече няколко хиляди души.

Скандиранията са познатите - "Оставка!", "Гешев е позор!", "Мутрите вън!".

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Уважаемо златно-отровно трио,

само с мирни протести, които са неефективни, не може да се постигне нищо. Идеята Ви за стачка, например в транспорт, е чудесна, но при тези казионни профсъюзни лидери, навярно ще има проблеми. Борисов и тях е хранил със шкембе чорба. А шкембе чорбата е велико нещо. СДС например беше купено от Борисов за купичка чорба. Само на мега лакомника Александър Йорданов сипаха повече. Призовете гимназистите и студентете, но с маски. за да не търпите нападки по тази линия. Дано да успееем!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Аз и двамата ми внука сме наманифестациа, а

на среща ни - настръхналата полиция, готова на всичко!
Филип Боев's picture
Филип Боев
Филип Боев

Директорът на СДВР Георги Хаджиев е назначил проверка, но още не

Няма ли кой да прегледа записите от охранителните камери на Министерския Съвет и всичко да се разбере. Какво ще се чака,освен да се забатачи всичко? МВР използва всички приоми на адвкатите за да потули нещата. Досега трябваше всички заподозрени да бъдат отстранени и поне в неплатен до отсяване на виновните от Министър надолу? Министър-председателя досега се пъчеше като голям капацитет по МВР въпросите защо мълчи?
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Кремъл е баща на мафията!

Служебно правителство на Радев означава управление на Кремъл в България!!!!
 's picture

Petyo9

А сега,

в момента, кой управлява според теб? И с Борисов, дневният ред на Кремъл се изпълнява ритмично. Както виждаш руските енергийни проекти (АЕЦ Белене, Турски Поток и пр.) вървят с пълна пара, а строителството на интерконекторите се забавя с всички възможни хватки. Теменушка-та се самоунижава дори и се прави на улава отричайки очевАдни истини, само и само да се харесат на Вова. Даже БСП-1 завижда на ГЕРБ за по-доброто подмазване пред Путин. Да, разбира се, че едно служебно правителство на Румен Радев би било още по-антибългарско, но то няма да разполага с изградените от Борисов институционални зависимости и връзки, с взаимодействието между трите власти. Поради което вредителството му би било по-неефективно - ерго това е добре за България. А целта на свалянето на мафиотите не е служебното правителство, а демонтиране и обезглавяване на мафията след него. Служебното правителство е краткосрочен неизбежен елемент.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.