Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията за защита на конкуренцията започва очакваната проверка за концентрация на сделката, с която държавната Българска банка за развитие придоби миноритарен пакет акции за почти 20% в Първа инвестиционна банка. Уведомлението е дошло, както е по закон, от ББР. 

Самото производство е образувано на 10 юли, тоест още в края на миналата седмица. В посоченото съобщение от КЗК се казва директно, че сделката се очаква да окаже въздействие върху банковия пазар в страната. 

От Комисията обясняват, че ще се произнесат след извършване на цялостна оценка на нотифицираната сделка. Към момента няма основание да се смята, че КЗК може да спре сделката. 

Припомняме, че на 12 юни стана ясно, че ББР влиза в ПИБ, за да може емисията по увеличаването на капитала на банката да бъде успешна и да бъдат събрани нужните 200 милиона лева. Това беше едно от последните условия, които стояха пред България за влизането й в чакалнята на еврозоната. Именно с такъв аргумент беше оправдана и сделката. А дупката в ПИБ беше открита от ЕЦБ преди година, когато стрес-тест на системата показа, че са нужни още над 260 милиона евро, за се вмести в банковите правила на валутния съюз.

Оттогава ръководството на ПИБ направи няколко постъпления в тази посока, като с няколко особени счетоводни действия дупката намаля. По-късно бяха продадени и пакети с лоши кредити за над 500 милиона лева. Със записването на новата емисия условието ще бъде изпълнено. 

В края на миналата седмица Европейската централна банка обяви официално, че България е приета в чакалнята на еврозоната и продължава своя път към еврозоната. Минималното време, което можем да прекараме в ERM II е две години.

Българската банка за развитие ще бъде допълнително капитализирана със 140 млн. лв.

Освен проверката в КЗК обаче, сделката по придобиването отива и на съд. Жалба срещу нея подадоха преди две седмици съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев и адвокат Албена Белянова. Според тях държавата ще загуби цели 70 млн. лв. заради завишената емисионна цена на акциите на ПИБ. Делото ще се гледа от Върховния административен съд

Коментари

Darina Ivanova's picture
Darina Ivanova
SummerDreams

.

Това не мисля, че е новина, а абсолютно нормална практика. Когато Банка ДСК купи SG Експресбанк, КЗК се произнесе и нямаше никакви забележки. В случая уведомлението е от страна на ББР и така е по закон.

Това според мен е малко

Това според мен е малко безсмислено. КЗК ще си изгубят времето, за да установяват нещо, което е ясно, че е така. Тук даже нямаме обединение между две банки, а само инвестиция на едната в закупуване на малък пакет от другата. Според европейските институции, това по никакъв начин не може да се възприема като държавна помощ, така че КЗК за пореден път ще си загубят времето и нашите пари, за да се намират на работа.

.

Надали ще намерят някакъв проблем, но за всеки случай държавата може да купи акции от другите български банки ей така, за баланс

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.