Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Очите на Европа не са широко затворени, тъй като все още технически съществува Механизъм за сътрудничество и проверка над България по отношение на върховенството на закона.

Така отговори на въпрос на Клуб Z говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер.

Попитахме го какво е мнението на ЕК за събитията в България, както и за казаните от президента Румен Радев през уикенда думи, че „Европа няма право да гледа България с широко затворени очи“.

„Както знаете, няма да коментираме специфичните събития, които стават в България“, отговори на първата част Мамер.

А на втората част отговорът му бе следният:

„Колкото да цялостния подход на ЕС и Комисията по отношение на върховенството на закона в България и другите страни, както знаете, имаме задействан процес – този на Механидзма за сътрудничество и проверка. Това е нашият инструмент за следене на ситуацията с върховенството на закона, по-специално в България. Нищо не се е променило. Така че със сигурност очите ни не са широко затворени.“

На молбата ни да уточни какво точно има предвид, Мамер бе категоричен, че става дума за все още технически съществуващия мониторинг над България.

През октомври 2019 г. Еврокомисията реши да свали МСП за страната ни, но ще изчака мнението на Европарламента и Съвета на ЕС. Два месеца по-късно евродепутатите дадоха зелена светлина. Остава да се произнесат само страните членки.

Преди два месеца огласеният доклад по пролетния пакет за Европейския семестър предизвика смут у нас със заключенията, че не сме изпълнили изцяло препоръките за борба с корупцията по високите етажи на властта. Някои медии съобщиха, че мониторингът остава. От ЕК тогава уточниха, че него наистина все още го има, но само технически. Нов доклад по напредъка на страната ни няма да има.

Коментари

 's picture

:)

Юуу бре

Хлъзгавата работа! Нали от правителството се кълняха, че няма мониторинг! А комисията не може ли да направи един клип с китари като Мустафа, да размаха и раздруса балдъри, за да не излезе, че хич нямат никакво отношение към бг проблемите, а само се кефят на онуй, дето се въртяло с 200.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.