Отделните общини да могат да освобождават компании, които са прекъснали работа за известен период по време на извънредното положение заради коронавируса, от таксата за битови отпадъци за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване. Това е новото предложение на депутатите от ГЕРБ начело с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Идеята е записана в проект за промяна на Закона за местните данъци и такси и вече е внесена в Народното събрание. 

Поправката ще засяга всички фирми, които могат документално - чрез финансови и други документи, да докажат, че са преустановили временно работа в периода от след 13 март 2020 г.  Интересното в предложението е, че текстът не е от задължителен характер за общинските съвети, а просто им дава тази възможност. Тоест всички общини ще могат да решат дали да направят отстъпката за бизнеса. 

В текстовете обаче не е записано как и дали ще има възможност да се връщат парите на фирми, които вече са платили данъка. Припомняме, че заради кризата беше дадена възможност за отлагане на плащането до 30 юни, а ако се ползва разсрочено разплащане, крайната дата е 30 ноември. Който плати до края на юни обаче, може да ползва отстъпка от 5% и много фирми вече са го направили. 

В преходните и заключителните разпоредби на законопроекта пък се прави промяна на Закона за движение по пътищата. Според нея всеки купувач на МПС, което вече е било регистрирано в страната, трябва да предаде пред КАТ нов издаден или заверен от общината документ за платен данък по придобиването. Целта на упражнението е да се стопират опитите за заобикаляне на плащане на местен данък. Схемата е популярна в цялата страна и се ползва най-вече от собствениците на луксозни автомобили - преди продажбата се прекратява регистрацията, а при новата - не се плаща данък. 

Ако предложението бъде прието, то ще доведе и до друга промяна - премахва се задължението да се представи в общината удостоверение за предаване на разкомплектоване на превозно средство след прекратяване на регистрацията му.