Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

bTV завежда дело срещу вестника на Делян Пеевски - "Телеграф", и собственика на efbet Цветомир Найденов, а директорът на новините на телевизията Венелин Петков и водещият на сутрешния блок Антон Хекимян - срещу съпредседателя на управляващата малка коалиция "Обединени патриоти" - Валери Симеонов.

Това е втората серия от дела, която медията завежда за "разпространявани неверни, непроверени клеветнически и обидни журналистически материали, в които се ползваха цитати или вметки по изявления на ответника Цветомир Найденов, надграждаха се или се изопачаваха" по неин адрес, като първата серия бе срещу сайта "Блиц" и пак срещу Найденов.

Делото на Петков и Хекимян срещу Симеонов е заради неговите твърдения, отправени многократно публично - че са "корумпирани".

Както е известно, срещу bTV се води война на различни фронтове, в т.ч. институционална, която стана особено осезаема, след като в ефира й от Дубай се включи бизнесменът с 18 обвинения у нас - Васил Божков. И отправи първите си обвинения към властта, започвайки с показване на разменяните есемеси с лицето Vladi Goranov. Общият лайтмотив за всички е, че медията е "платена" от Божков. Премиерът Бойко Борисов дори я нарече "Божков тв", финансовият министър Владислав Горанов отказа да отговори на въпросите на журналист на медията той ли е Vladi Goranov, обявявайки, че това било "нездрав интерес". Подобни изказвания по адрес на телевизията имаше и лидерът на НФСБ. Публикации в този дух пък имаше в редица вестници и сайтове, свързвани и свързани с депутата от ДПС.

"Това се отрази на доброто име, търговско реноме и затрудни контактите ни с нашите рекламодатели, продуценти, контрагенти и зрителска аудитория", посочват от bTV.

"Телеграф"

Оттам са проследили серия от публикации във вестника на Пеевски за периода май-юни (за по-малко от месец). Става въпрос за материали, повечето от които на заглавната страница, в които се говори за връзки между бТВ, Божков, бившия банкер и също обвиняем у нас беглец в чужбина - Цветан Василев, съиздателя на "Икономедиа" и любим "герой" в медиите на Пеевски - Иво Прокопиев, и др.

Като например заглавието: "Бившият му съдружник Цветомир Найденов разкри: bTV оплетена в паяжината на Божков и БГ Мадоф",  съпроводено с колаж от снимка на Цветан Василев и Васил Божков в питейно заведение, снимка на мъж, назован Барак Алон, и отдолу – снимка на г-н главния изпълнителен директор на bTV Media Group Флориан Скала с текст на червен фон "Хазартният бос водил медийния шеф и афериста на острови и в Куршавел". Тези твърдения Найденов, партньор на Божков в "Еврофутбол" от две десетилетия, отправяше от трибуната на различни медии.

В друг материал се отправят твърдения като следното: "зад влиянието на Божков в bTV стоял международният аферист Барак Алон, който свързал хазартния бос с шефа на медията Флориан Скала. Публицистичните предавания в телевизията, в това число сутрешният блок на bTV, пък се доказаха като важна брънка от целия "мейнстрийм" за продуциране на дезинформация и фалшиви новини, създаден от Иво Прокопиев."

Както й: "хазартният бос е организирал брутални партита само за най-отбрани гости, които, както се вижда, сега му се отплащат щедро, давайки му трибуна в телевизията, която самият премиер Бойко Борисов нарече Божков тв."

"Видимо настъпи колебание в творческата нагласа  на служителите. Усеща се безпокойство и напрежение. Зад всеки наш интелектуален продукт стоят цели екипи от утвърдени от години и заслужили признание журналисти, водещи, за да предоставят обективна, безпристрастна информация на обществото и особено по дискутиран въпрос. Авторът и разпространителят увреждат и доброто име, чест и достойнство на г-н Флориан Скала в качеството му на представител на дружеството. Неговото име седи първо в Търговския регистър. Зад него е марката бТВ и всички служители на медията и ръководни органи. Неверните твърдения внасят смут и нежелание за работа у контрагентите на дружеството", заявяват от медията.

Валери Симеонов

Искът срещу Симеонов е за твърденията му, че Цветомир Найденов е разказал историята си за Божков на бТВ, но от медията не я публикували. Както е известно, партньорът на Божков е формалният автор на сигнала срещу него, от който последва отнемането на лотарийния бизнес на собственика на "Нове холдинг" и 18-те обвинения. Това според Симеонов било корупция и укриване на информация за корупция.

В ефира на БНТ съпредседателят на ОП заяви: "Ми откъде знаете, че няма корумпирани тв водещи?" Помолен да назове конкретни имена, ако отправя такива обвинения, посочи: "Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, които на 15 декември им е казана цялата история на Найденови. Аз бих пратил прокуратурата при тях. Всеки, който знае за престъпление, е длъжен да докладва."

Същите обвинения към бТВ отправи малко преди това самият Цветомир Найденов по време на участие в блока. Голяма част от ефирното време бе заето с упрека му, че още в средата на декември е занесъл в телевизията документи по сигнала срещу Божков, но това не било излъчено. Водещият тогава му обясни, че медиите не са пощенски кутии и не публикуват или излъчват непроверена информация. Защо Симеонов обвинява Хекимян и Петков в укриване на информация за злоупотреби, което е наказуемо - не е ясно - предвид факта, че Найденови са сезирали сами обвинението и по това време имаха трибуна в редица медии, пред които разказваха за този сигнал.

Симеонов повтаря и развива тези твърдения и в последващи изявления пред други медии, като Нова тв и в славославещия властта сайт "Пик", както и от трибуната на Народното събрание. 

"Тези актове увреждат пряко честта и достойнството на двамата ищци. Характерът, интензитетът и силата на това увреждане в очите на публиката са такива, че са разчетени като недопустимо посегателство и пряко упражняване на преса върху свободната журналистика и предизвикват силен обществен резонанс. Той е намерил прочит, тълкуване и израз в публично оповестените становища на различни авторитетни и влиятелни обществени и професионални организации", заявяват от бТВ.

И припомнят, че според класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото "България през 2018 и 2019 г. "запазва" незавидното 111-о място и се нарежда между такива държави като Ангола, Боливия, Мали".

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Уважаеми приятели, не намирам за разумно да

съдите духовно умрели хора. Зная, че искате да ги разобличите, да покажете на обществото що за човеци са, но и без Вашето осъждане обществото ги познава много добре. Симеонов твърди например, че лицето, отказало се от името си, е голям патриот, защото треперел за всяка стотинка от хазната, но слепецът Симеонов не можа да види мега рекетирането и създадените условия за финансови грабежи. Не си струва да се занимавате с човек като Симеонов, продал се на Борисов за една шкембе чорба. С 2 % електорат, а има два много важни поста.
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Срещу

такива типове като горепосочените,които Петков и Хекимян правилно са решили да съдят,не трябва да се проявява никакво великодушие!Защото,същите тези,бидейки не само без никакъв морал и нравственост,но и отгоре на това неограничено демонстрират просташко поведение,арогантност и безцеремонност навсякъде,където се появят публично!Те и такива като тях наложиха този гаден манталитет,който неправомерно стана за съжаление нещо като нормалност в нашето общество почти навсякъде!Всъщност демонстрирано и от самият сегашен,дай Боже да можем съвсем скоро,да го наречем и вече "Бивш" премиер!И толерирано и одобрявано от цялото му обкръжение!Затова,такива лица като Найденов и Симеонов трябва с всички законови средства да бъдат поставяни на място без никакви колебания и сантименти!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.