Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Върховната административна прокуратура (ВАП) е сезирала днес министъра на транспорта Росен Желязков да започне "незабавна проверка" на концесионния договор на пристанищен терминал "Росенец".

ВАП е организирала преписка на основание правото си да упражнява всякакъв надзор за законност - чл.145, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

В най-кратък срок МТИТС следва да предостави на върховните прокурори концесионния договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора, инвестиционната програма, която следва да е неразделна част от договора съгласно т.5.2. от решение на Министерски съвет № 172/22.03.2011 г. за определяне на концесионер. Както и информация за предварителни съгласувания и одобрения съгласно т. 10.2.5. от решението на МС и информация за извършван от страна на МТИТС контрол по изпълнение на концесионния договор.

Проверката на ВАП на строителството в парка "Росенец" продължава, подчертават от прокуратурата.

Всъщност прокуратурата иска проверка на решение на Министерски съвет за отдаване на концесия от 22 март 2011 г. То е за "предоставяне на концесия за услуга върху пристанищен терминал Росенец, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас". Това е псистанището, което се намира в близост до т.нар. летен сарай на Ахмед Доган, но от другата страна на носа. Ето как изглежда на картата от Агенцията по кадастър: 

Ограденото в синьо е пристанище "Росенец", отдадено на концесия от МС през 2011 г. - според идентификатора на имота, описан в решението за концесия. Снимка Агенция по геодезия, картография и кадастър

Концесията беше взета от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, като е важно да се подчертая, че сделката е сключена по искане на компанията, която е собственик на зоната за съхраняване на товари. Концесията е предоставена за 35 години, а на прост език "Лукойл" се задължава да управлява и поддържа обекта, както и да се извършва всички пристанищни услуги. 

Цалото решение на Министерския съвет от 2011 г., по което прокуратурата иска проверка, изглежда така: 

 

 

Основната идея на властта тогава е да се даде възможност на частни капитали да се грижат за съоръженията, като се очакват реинвестиции и ремонтни дейности. 

Припомняме, че в края на август миналата година "Лукойл" подписа договор за ремонт на пристанището с обединение от строителни компании, водено от небеизвестната "Джи Пи Груп". Общата стойност на дейностите е оценана на 30 млн. лв. без ДДС. С тези пари трябва да се модернизират кейовете 1, 2 и 3 на съотвения терминал в Росенец. 

Обединението, спечелило търга, е било и единственият кандидат в него. Крайната дата за предаването на обекта като готов е в края на август на следващата година.

През последните седмици от извънпарламентарната "Демократична България" неколкократно се опитваха да стигнат до плажа пред резиденцията на Ахмед Доган в "Росенец", но бяха блокирани от служители на Националната служба за охрана. През изминалия уикенд активисти се събраха в опит да се доберат до плажа. Първоначално НСО се опита да блокира пътя дотам и по въздух, и по вода, но това решение бе отменено, а началникът на институцията подаде оставка. В крайна сметка симпатизанти на ДПС бяха докарани, за да проведат протест в защита на почетния лидер на ДПС. Това доведе до спиране на активистите и гражданите от полицията с тезата, че предотвратяват евентуално етническо напрежение.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

А чатове от телефона на Доган?

Това добре. Но по гешевски, няма ли от прокуратурата да има десант с кораба Дръзки и 5-6 джипа с въоръжени командоси в Росенец? И кога ще четем чатовете от телефоните на Доган? Нали тъй се прави Радост народна? Или няма обществен интерес за това?
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

От чатовете в петък и събота,

От чатовете в петък и събота, ще излезе, че доган умиишшлено е разпалвал етническо напрежение. Така че, веднага обвинение за тероризъм. То между другото, всички го видяхане това изкуствено създаване на етническо напрежение, така че, може и без чатовете А защо го направи - защото е мръсник и искаше да извива ръце на другите политици с 30-годишния си напълно изветрял аргумент "аз съм гарант на етническия мир". Изветрял е, защото няма етническо напрежение от поне 20 години и не са нужни гаранти . Има само когато самия той го разпалва.
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Доган е живата икона на ДПС.

Доган е живата икона на ДПС. Там трябва да се пипа по-умно.

Ся,

нефтен терминал Росенец си е перфектен по документи! Може само да се сложи реален митнически контрол за да спре контрабандата на горива! Но Гешефтурата ще провери ли от къде е милиарда налят във вълнолома на Доган-сарай? А на кого е 4 етажната вила преди сарая с изглед към база Атия???? Защо никой журналист или медия не смее да я покаже в репортажите които ни заливат? Дори цирка на Бойкиев не показа нито нея, нито марината.... а балъците се хвърлиха да правят масовка за 20 квадрата плаж!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.