Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Диалогът между Сърбия и Косово с посредничеството на ЕС е подновен след 20-месечно прекъсване.

Това обяви днес специалният представител на Съюза Мирослав Лайчак. Той говори след видеоконференция с участието на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Авдуллах Хоти.

Диалогът ще продължи на 16 юли с физическа среща на участниците в Брюксел. Днес е договорен дневният й ред, допълни Лайчак.

Намерението на ЕС е съвсем ясно – възобновяването на сериозната и интензивна работа за нормализирането на отношенията между Белград и Прищина, изтъкна Жозеп Борел.

Брюксел е готов да помага и да посредничи в усилията за намирането на всеобхватно, окончателно и правно обвързващо споразумение за нормализирането. Липсата му забавя развитието на двете страни, допълни дипломат номер 1 на Европа.

Преговорите трябва да доведат до признаването от сръбска страна на Косово. Очаква се те да проправят пътя на двете държави към ЕС, а на Косово – и към ООН.

Двустранните разгорови бяха прекратени през ноември 2018 г. Тогава Косово наложи мита от 10 на сто върху стоките, внасяни от Сърбия.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.