Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Избори за Велико Народно събрание (ВНС) и нова Конституция е решението на политическата криза. 

С такова изявление излезе днес Съюзът на демократичните сили (СДС) в контекста на протестите срещу правителството, като припомнят, че искането им не е ново. СДС е партньор на ГЕРБ, като на вота за евродепутати двете формации подписаха споразумение. Партнираха си по места и на местните избори м.г.

"Точно 29 години след приемането на Конституцията на Република България (12 юли 1991 г.), от СДС за пореден път настояваме за нейната промяна, за да отговори на новите обществено-политически реалности и очакванията на българите. Днес моментът е назрял повече от всякога! Въпреки безспорните външнополитически успехи на България, постигнати от десните правителства – членството в НАТО и ЕС и приемането ни в чакалнята на еврозоната, вътрешнополитическото напрежение и противопоставяне няма да доведат до нищо добро", заявяват от СДС.

И изброяват, какво искат, според тях, гражданите:

Очевидно е, че гражданите искат промяна на модела на управление, независимо кой стои начело на държавата.

Очевидно е, че заявилите се за алтернатива БСП, нейните производни, Манолова и представящи се за десни формации, не могат да бъдат такава.

Очевидно е, че едни нови избори за обикновено народно събрание ще възпроизведат сегашния модел със същите играчи, а гражданите ще получат още повече от същото.

Очевидно е, че е време почтените и активни българи, които не са част от партии, да получат възможност да участват реално в промяна на политическия модел, а това може да стане като бъдат избрани мажоритарно във ВНС, за да имат думата при промяна на Конституцията.

От СДС припомнят още, че в програмната си декларация, приета през ноември 2018 г., са предложили "на другите десни и национално отговорни организации, убедени в необходимостта от смяна на модела, обединителни приоритети, около които да се търси сътрудничество в следните посоки:

•    задълбочаване на интеграционните процеси в ЕС и НАТО, в това число – ускореното приемане на България в Еврозоната и Шенген;

•    удвояване на доходите през следващия управленски мандат чрез по-висок икономически растеж, чрез удвояване на БВП за следващите 10 години и намаляване на преките и косвени данъци;

•    осъществяване на необходимите реформи в съдебната система, които да осигурят справедливо и бързо правораздаване за всеки българин;

•    борба с корупцията на всички нива в институциите и държавната администрация;

•    финансово-административна децентрализация,  административна реформа и намаляване броя на чиновниците;

•    премахване  на административните пречки за бизнеса и гражданите;

•    прекратяване на порочната практика за наливане на пари в нереформирани системи, като образование, здравеопазване и сигурност;

•    въвеждане на електронно правителство."

Според СДС едва с постигането на тези приоритети, повечето от които са възможни чрез промяна на Конституцията, "можем да говорим за смяна на модела и един нов обществен договор, който да гарантира правата на гражданите и да реши недъзите на сегашния конституционен модел, плод на компромис отпреди 30 години".

Ключови думи

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Борисов почерпи СДС със шкембе чорба и

за тази пуста чорба СДС иска да баламосва хората, за да запази рекетиращия чрез властта Борисов. Браво, слепци от СДС! За вас народ няма, за вас има лични интереси от чорбарски сорт!
 's picture

Rhapsody of fire

Абсолютна димка за отвличане

Абсолютна димка за отвличане на вниманието. Какво като има нова Конституция, след като и сегашната не се спазва от мафията? И защо удобно мълчат за най-важното в съдебната система - прокуратура тип Вишински и политическата преса над Висшия Съдебен Съвет, правена с цел да се намират и издигат безгръбначни послушковци и калинки? Или всъщност искат в новата Конституция да вкарат безобразните си практики?
 's picture

Petyo9

Ренегатите СДС

започнаха да чувстват как шлифера за който се бяха гепнали им се изплъзва от ръцете и започнаха да се преструват на истинското СДС. В България има доста прости хора, могат пък и да заблудят някой. Знае ли човек?
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

СДС

отдавна изгуби облика,който имаше!И напълно загуби себе си,когато на последните избори се продаде окончателно на ГЕРБ за няколко кокалчета от угоената гербаджийска трапеза!Името СДС отдавна е компрометирано,затова и трябва да остане в историята!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.