Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Български студент, който учи в Хага, в момента се намира в тежко състояние в “Пирогов”. При участието си в протеста в петък вечер, той е бил обект на полицейско насилие. От полицията обясниха, че униформени се проверяват за превишени права.

Още снощи в социалните мрежи се разпространиха кадри от брутални сцени, в които  униформени ритат и пребиват участници в протеста по жесток начин и без съпротива от другата страна.

Родителите на 21-годишния Евгени Марчев го издирват цяла нощ. Откриват го в Трето районно.

Първите думи на сина ми бяха: "Мамо не можеш да си представиш колко са ни били… губих съзнание на три пъти". Лицето му беше отекло. Гадеше му се“, разказа пред бТВ майката на бития младеж, която е лекар. 

Линейка, въпреки настояванията на родителите, е извикана чак на сутринта, свидетелстват те.

В „Пирогов“ установяват, че Евгени има комоцио.

"Той е бил в първите редици и са почнали да ги бутат отзад, а те са поели негативите. Каза: "Татко те ме пребиха." Има синини", споделя баща на пострадалия.

С комоцио в „Пирогов“ след протестите е настанен и още един млад мъж.

От полицейско насилие се оплаква и Живко Джамяров. Стоял встрани на протеста заради пандемията. Според него сред множеството е имало провокатори. А на въпрос към полицаи защо не ги спират, те се нахвърлили върху него.

"Свалям си маската, давам личната карта и когато си я подавах, се нахвърлиха върху мен, заградиха ме, почнаха да ме блъскат в кръг. Скриваха друг техен колега, който ме дърпаше за паласките и с юмрук ме удряше. Казваха: сега ще видиш какво ще се случи“, разказва пред бТВ Живко.

В интернет се разпространява и клип, на който се вижда как полицай бие човек, качен в полицейска кола - его го и него:

Според вътрешния министър Младен Маринов при протест не може да няма пострадали, нещо като лош късмет, "попаднали са в ситуация".

"Разговарях с Балтов… При един такъв сблъсък, няма печеливши, попаднали са просто в ситуацията", твърди Маринов.

Униформените са били инструктирани да не използват сила срещу демонстрантите, казаха от МВР.

Оттам представят и трима ранени полицаи. Според тях имало провокатори, които търсели насилие.

"До последно държахме да нямаме никакво оборудване. За да не се нагнетява напрежение между нас и протестиращите. А реално протестиращите срещу нас бяха жени и деца, млади хора - дошли, които не търсеха насилие, но имаше групи - доста добре видимо от наша страна, които търсеха насилие… Търсеха конфронтация и в момента, в който, как да кажем, ескалира това напрежение, ние бяхме длъжни да упражним насилие", казва Кирил Петков, от Специализираните полицейски сили.

 

"Изведнъж почнаха към нас да летят някакви предмети, води, стъклени бутилки. Счупени са ми пръстите. Пострадах, докато опитвахме да осигурим изтеглянето на автобусите", споделя Троян Златков, СПС.

"Аз също пострадах – бях ударен от стъклена бутилка. Дори виждах човека, който ми хвърли тази бутилка, но до последно държахме да не настъпваме, да няма наранени хора. Почнаха бутилки да хвърлят, със спрей ни напръскаха“, добавя Илия Гърков, Специализирани сили към СДВР.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Дондуков 1 и 2

Са територия на Първо и Пето РПУ? Що ли момчето е откарано в Трето.. дето не опира въобще до ларгото? Щото там са послушниците на Мето шофьорчето и новото сол-ташаче, и то шофьорчето на Каскет Каренин ли? Главсека на МВР-то. По известен като Зайо Байо сред футболните агитки..

Другари,

днешната милиция не бие синовете на народа. Но вчерашнатаааа ...
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Според вътрешния министър

Според вътрешния министър Младен Маринов при протест не може да няма пострадали, нещо като лош късмет, "попаднали са в ситуация" Следващия път, като видя министъра на протест, ще взема един камък и ще се опитам да го фрасна отдалеч в десетката ... и ако имам късмета да го уцеля, ще му преподам перфектен урок какво е лош късмет ... тъп милиционер до още по-тъп милиционер.
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Мамини гугутки!

Хвърляли бутилки и камъни по полицията, а после реват на мама. Нещастна работа.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.