Широк отзвук в социалните мрежи в САЩ и размяна на реплики получи отвореното писмо от множество прочути писатели, журналисти и активисти, обявили се срещу възпрепятстването на публичния дебат и заглушаването на противоположни възгледи. Двама от подписалите се отрекоха от публикуваното в „Харпърс“ „Писмо за справедливостта и открития дебат“, много други разкритикуваха публично участниците. Авторите отговарят на нападките.

Над 150 личности, сред които писателите Джоан Роулинг, Маргарет Атууд, Ноам Чомски и Салман Рушди, подписаха писмото, което предупреждава за развитието на „нетолерантен климат“, заплашващ свободата на изразяване и отричащ устоите на либералното демократично общество.

Писмото бе публикувано в сайта на „Харпърс“ на 7 юли и предизвика разгорещен обществен дебат. Критиката и словесните престрелки са най-многобройни в Туитър, където едни се изказаха остро срещу позициите, застъпени в писмото, и срещу хората, участвали в съставянето му, а други защитиха възгледите си и коментираха опасността от така наречената cancel-култура – публичното опозоряване след определено изказване или действие, което по законите на политическата коректност се смята за спорно.

Часове след публикуването на писмото една от подписалите се – транссексуалната Дженифър Фини Бойлан, писателка и автор на „Ню Йорк Таймс“, се дистанцира от написаното.

„Не знаех кой още е подписал писмото – написа Бойлан в Туитър. – Мислех, че подкрепям добронамерено, макар и неясно, послание срещу обидите в интернет. Знаех, че Чомски, Стайнем и Атууд са вътре и си помислих – добра компания. Ще понеса последствията. Съжалявам“.

Туитът на Бойлан, според „Фокс Нюз“, може да се отнася за включването сред участниците на Джоан Роулинг, която мнозина обвиняват в трансфобия след изказването ѝ, че само жените имат менструация и последвалите ѝ изявления в защита на биологичния пол.

Роулинг отговори на Бойлан с туит:

„Още си сред последователите ми, Дженифър. Погрижи се публично да се покаеш за връзките си с Роулинг, преди да се откажеш да я следваш; и следващия път доброволно приеми инициативата да ръководиш, като покаяние“.

Малкълм Гладуел, писател и журналист, също отговори на авторката от „Ню Йорк Таймс“:

„Подписах писмото в „Харпърс“, защото много хора, с които не съм съгласен, също го подписаха. Мислех, че това е смисълът“.

От писмото се отказа и историчката Кери Гринидж, която в съобщение до „Харпърс“ заявява, че не подкрепя казаното в текста и иска да се отрече от него.

Друг от подписалите се – Матю Иглесиас, съосновател на сайта „Вокс“, беше публично разкритикуван от колегата си Емили ван дер Верф, транс жена, която пише, че подписът на Иглесиас под писмото я „кара да се чувства по-малко в безопасност във „Вокс“.

Джордж Зорник, старши корпоративен редактор във „Хъфингтън Поуст“, също засегна темата за отвореното писмо с ироничен коментар:

„Да се надяваме, че това ще проработи и тези плодовити писатели, които имат достъп до масивни платформи с международен обхват, вече няма да бъдат задушавани“.

Площад Славейков