Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дори "приватизаторът" Иван Костов не си е позволявал това, което направи Румен Радев - да нарече българската прокуратура "мафия". Това обяви в емоционално и въздълго изявление главният прокурор Иван Гешев от 4-тия етаж на Съдбната палата, където е кабинетът му.

"Спонтанно" в София бяха освен всичките му заместници, членовете на ВСС от прокурорската колегия, така и шефовете на апелативни, окръжни, и дори доста районни прокуратури. Плюс низовите браншови организации, които по време на избора му пращаха писма в подкрепа.

В речта си на два пъти Гешев (който винаги казва, че прокуратурата не се интересува и не се меси в политиката) посочи поименно Иван Костов, многократно цитира "НПО-та" и медии, в които олигарси инвестирали "милиарди". 

Самият Радев се превърнал "в един обикновен български политик от прехода", когато вчеря слязъл при "БСП с госпожа Корнелия Нинова, „Да, България“, ДСБ, АБВ, Българската евролевица, Движение 21, Мая Манолова, която още не е създала партия, както и Йоло Денев, който също още не е създал партия".

Той изреди надълго факти от досъдебните производства: срещу Пламен Узунов - че е имал решение на ВАС, преди то да е било подписано, че е съдействал за изличаване на криминалната регистрация на кримипроявен, че лобирал за руски гражданин, запретен от ДАНС. А по делото срещу съветника Илия Милушев - че имал у дома си секретни документи.

Разкри и че у служител от архива вчера са открити 5 кашона документи с чувствителна информация:

Г- н Радев – съзнателно не се обръщам към него с "президента Радев" - трябва да даде ясен отговор на българското общество: знаел ли е, или не за всички описани обстоятелства?

Светлина ли иска или тъмнина в президентската институция?

Както и да посочи - къде в Конституцията или законите е регламентиран имунитет от наказателно преследване на служители на президентството (всъщност огромна част от критиките вчера бяха, че подчиненото еднолично на Гешев Бюро по защита нахлу въоръжено показно в сградата на президентската институция, б.р.).

Той се позова на двете разрешения на две различни съдилища за претърсване и изземване (не стана ясно как те съвпаднаха в един ден, б.р.).

Иронизира Радев - че когато извели действащ зам. министър (Красимир Живков) от министерството, това не било репресия, а сега е.

Главният прокурор не забрави и да напомни, че се чака решението на КС по собственото му искане за задължително тълкуване: кога президентът е извършил държавна измяна и кога може да бъде разследван.

Много пъти Гешев, пред погледите на подчинените си заяви, че българската прокуратура е напълно независима, че работи само по закона и по доказателствата (не стана ясно тогава как така изнесе горните факти, б.р.) и че докато е неин шеф, така ще остане. Той говори още за бъдещето на децата, което прокуратурата пази, и че "имат основания да се притесняват тези, които тровят децата ни с олово".

С кое сме мафия? С това, че спряхме телефонните измами, с това, че недосегаеми милиардери се крият в чужбина или са в ареста, с това, че безпрецедентно задържахме действащ министър и зам. -министър ?

... 

С кое сме зависими? С това, че започва проверка за строителство в целия парк "Витоша" – където имат строежи Пеевски, Божков, лицето, известно като Вълка.

"Горкият" редови депутат от ДПС - поименно бе посочен още веднъж:

Не сме зависими от никого – незавсимо дали това са Борисов, Доган, Пеевски, Радев или някой друг, посочен от някои НПО-та и медии.

Гешев напомни, че се проверява и парк "Росенец" (където е летният сарай на Доган), и най-вече - обяви, че ще сезират Европейския съюз и западните партньори "за безпрецедентния и недопустим политически натиск" срещу независимата прокуратура, която е част от независимата съдебна власт.

А за прокурорите обяви:

Че съм горд, че съм главен прокурор на Република България, гордея се с колегите си магистрати, които с риск за собствената си сигурност защитават българското общество и българските граждани.

За мен е чест да бъда един от тях.

Накрая всички строени във фоайето пред кабинета му спонтанно избухнаха в нестихващи аплодисменти.

 

 

Ето и пълния текст на изказванто му:

Тук с мен са моите заместници, членовете на Прокурорската колегия, административни ръководители на Апелативни, Окръжни и Районни прокуратури от цялата страна, членовете на Управителните съвети на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в Република България.

Ние сме тук не заради личните атаки срещу отделни магистрати или срещу главния прокурор. Възприемаме това като част от работата ни. Тук сме, защото Институцията - Прокуратура на Република България бе подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на Република България и от обслужващи го политически формации. Радев, би следвало да олицетворява единството на нацията и казвам Радев, защото когато той слезе при БСП с госпожа Корнелия Нинова, „Да, България“, ДСБ, АБВ, Българската евролевица, Движение 21, Мая Манолова, която още не е създала партия, както и Йоло Денев, който също още не е създал партия, Радев се превърна в един обикновен български политик от Прехода.

Тук сме, за да кажем, че българските прокурори, следователи и съдебни служители се гордеят, че работят за българските граждани, а не за слелите се с политическата мафия и олигархия, заради които продължаваме да сме най-бедната страна в Европейския съюз.

Тук сме за да кажем, че ще продължим да работим по същия начин, защото залогът е бъдещето на децата и Родината ни и няма да ни спрат милиардите на олигарсите, инвестирани в медии и политици, нито дори заплахите срещу прокурорите и техните семейства.

Тук сме за да кажем също така, че Прокуратурата е друга и времето на двойните стандарти свърши! Време е, освен бедни български граждани, в затворите да влизат и олигарсите и политиците, които ги ограбиха. Ограбиха и живота и бъдещето на цяло едно поколение българи.

Тук сме за да кажем, че уважаваме българските институции, но няма да позволим, рушейки държавността и атакувайки прокуратурата, да се градят политически кариери и проекти, включително и от Радев.

Вчера, „обединителят на нацията“ господин Радев каза по същество, че българската прокуратура е мафия?! Нещо, което не си позволи дори приватизатора на България Иван Костов. Това, което му казваме ние, е, че той явно говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като „Черепа“ и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ! И това е негов личен избор.

Ясно е, че политикът Радев и присъдружните му партии, с генезис началото на криминалния преход, искат слаба и зависима прокуратура, която да не може да защити българските граждани, а кражбите и грабежите да продължат. Вчера Радев цитира съдия Фалконе. Само че съдия Фалконе се е борил с политическата мафия, точно с тази, с която в момента се съюзява Радев!

Прокуратурата не раздава присъди, присъдите се определят от независимия български съд, който също трябва да поеме своята отговорност, както прокуратурата поема своята. Ние работим с доказателства и не е кадрови проблем на прокуратурата, че Узунов, бивш служебен министър на вътрешните работи и секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, получава съдебни решения от Върховния административен съд, преди да са публикувани и подписани; че се опитва да съдейства за получаването на български паспорт от руски гражданин, който представлява, според Държавна агенция „Национална сигурност“, заплаха за националната сигурност; че съдейства за заличаване на криминална регистрация на друг чужд гражданин, както и за сключването на консултантски договор за 5000 лева на месец с фирма на брат си, които се плащат от друга фирма - на обвиняемите Бобокови.

Не е наш кадрови проблем и че съветникът на президента по сигурността и отбраната Милушев получава документи с гриф по Закона за защита на класифицираната информация, изнесени нерегламентирано от Държавна агенция „Разузнаване“ , като същите са класифицирани като „държавна тайна“, както и че са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България. Това, че съветникът Милушев е казал, че е информирал българския президент за тези документи в първоначален разпит, а по-късно пред съда е обяснил, че се е объркал, не го е измислила българската прокуратура. Единственото, което интересува българската прокуратура по този случай, е наличието или липсата на доказателства за извършени престъпления, включително и засягащи националната сигурност. Няма да коментирам намерените вчера, при претърсване, в дома на бивш ръководител на Архива на Министерството на вътрешните работи пет кашона с документи, съдържащи също класифицирани материали, включително с гриф „Строго секретно“ и „Строго секретно с особена важност“, както и оперативен план от 2012 г. за извършване на действия спрямо лице, което медиите наричате Златко „Баретата“. Мога да уверя българското общество, че ще бъде запознато с цялата информация по тези дела, чието разкриване не би попречило на разследването.

Господин Радев, съзнателно не се обръщам към него с президента Радев, трябва да даде ясен отговор на българското общество - знаел ли е или не за всички тези обстоятелства. Светлина ли иска или тъмнина в президентската институция? Както и ако желае да посочи на българските граждани, къде в Конституцията и в законите на страната е регламентиран имунитет от наказателно преследване за извършени престъпления от служители на президентството. Единственият недосегаем човек в страната, според конституционната регламентация, е именно президента. И поради това ние ще изчакаме и уважим решението на Конституционния съд по нашето питане касаещо неговия имунитет. В зависимост от него, ние сме готови и да изчакаме изтичането на мандата му, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговия глас, да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от Антикорупционната комисия. Тук бих задал и един въпрос – какво би се случило, ако това бе станало във Франция? Какво се случи с един водещ кандидат за президент на Франция, само за това, че беше назначил на работа своята съпруга. Дали той не получи 5-годишна присъда и как това би било коментирано в България. Отговорът на този въпрос е ясен, достатъчно е да се върнем и видим коментарите свързани дори и само с питането на главния прокурор до Конституционни съд. Коментарите на зависими медии и НПО-та.

Както казах, ние работим с доказателства и за нас не е проблем да привлечем към наказателна отговорност, а и го правим, безпрецедентно след 89-та година – действащи министри, депутати, кметове, олигарси и точно за това сме подложени на тази безпрецедентна политическа атака. За нас няма недосегаеми, независимо дали това са Пеевски, Доган, Борисов, Радев, след произнасянето на Конституционния съд или някои дребен чиновник от Администрацията на президента. Това, което трябва да се каже е, че българската прокуратура, а и всяка друга прокуратура в Европейският съюз, не работи и няма работи с посочване на това кой е виновен или не от политици, олигарси или свързани с тях неправителствени организации и медии. Прокуратурата работи само въз основа на събрани доказателства за извършено престъпление. Всеки български гражданин, включително и богатите българи, нямат причини да се притесняват, ако спазват закона и си плащат данъците, по начина, по който го правят мнозинството честни българи. Имат основание да се притесняват тези, които тровят децата ни с олово и не българската прокуратура е тази, която комуникира с тях.

Трябва да е ясно, че ние сме парламентарна република и нямаме кралско семейство, както и че сме граждани, а не поданици и че няма и не съобразяваме своите действия в интерес на българските граждани с последващите политически последствия и изказвания на политици. Казвам това във връзка с тиражираните лъжи от анархолибералните медии, подкрепящи Радев, че действията ни в президентството са продиктувани от негови изказвания. Повтарям, че това са лъжи! Разрешенията на съда са от 05 юли и от 07 юли, като делата се разследват от месеци и Радев би трябвало да е запознат с тези обстоятелства от собствениците си съветници и секретари. Бих се радвал, българската прокуратура да може да организира такива мащабни действия на територията на цялата страна, но нямаме законовата, нито техническата възможност да го направим за толкова кратко време.

Твърдението, че с действията си прокуратурата е осъществила политическа репресия, е стар рефрен от времето на Костов. Новото е твърдението, че българската прокуратура е мафия?! Недопустимо за държавен глава твърдение, което освен, че е лъжа, уронва престижа на цялата държава и представлява намеса в независимостта на съдебна власт. С кое сме мафия!? С това, че спряхме телефонните измами, с това, че недосегаеми с милиарди се крият в чужбина или са в ареста, за това, че безпрецедентно задържахме действащи министри и техни заместници, уличени в корупция кметове, ръководители на държавни агенции, най-висшите полицейски началници, които е трябвало да се борят с наркотрафика, но не са го правили и кой ли още не… Сигурен съм, че не това има предвид президентът. Има предвид едни рутинни действия по разследването спрямо едни президентски чиновници. Още повече срещу такива, които умишлено пречат на българското правосъдие да установи обективната истина и възпрепятстват хода на разследването. Не бяха политически репресии действията на прокуратурата, когато министър бе изведен от Министерството на околната среда и водите и беше задържан под стража. Но сега, когато се касае за служителите на Радев, това е репресия.

Аз съм почти всеки ден, всяка седмица при хората, виждам техните проблеми и знам какво искат. Проблеми, от които не се интересуват повечето от българските политици. Те искат справедливост и сигурност за себе си и своите деца, както и за имуществото си. Искат в затворите да бъдат и корумпираните политици и олигарси, а не само социално слаби. Българската прокуратура, докато аз съм главен прокурор, е твърдо решена да се опита да постигне чрез правосъдие тази справедливост. Справедливост, която българските граждани заслужават! Ние сме на страната на обикновените българи срещу политическата мафия и олигарсите, които унищожават бъдещето на децата и внуците ни. И не сме зависими от никого, независимо дали това са Борисов, Доган, Пеевски, Радев или някой друг.

Зависими сме само от закона, от българските граждани и интересите на родината ни. С кое сме зависими?! С това, че започва проверка за незаконно строителство на целия парк „Витоша“, в който имоти имат Пеевски, Божков, лицето известно в медиите като „Вълка“ и кой ли още не!? Или може би сме зависими с това, че Върховна административна прокуратура започна проверка за незаконно строителство по цялата брегова ивица, включително и на т.нар. „сараи“ в парк „Росенец“, вкл. и на нефтеното пристанище в същия този парк, вкл. и незаконната сеч и строителство в защитени зони от т.нар. „братя Диневи“. Може би сме зависими с това, че се борим с т.нар. подпорна стена-хотел в Алепу или пък с това, че започваме проверка, свързана с проблеми свързани с озеленяването и унищожаването на природата в град София.

Това, че ни атакуват политици от всички политически сили, олигарси и кой ли още не, означава само едно, че българската прокуратура най-после се стреми да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост и законност. Докато аз съм главен прокурор, единственото важно за прокуратура е закона да се прилага еднакво спрямо всички, повтарям всички и да защитим обикновените български граждани, а не политическата мафия и олигарсите.

Точно заради всичко това, ние ще уведомим нашите европейски партньори от Европейската комисия, Европейският парламент и посолствата на страните членки на Европейския съюз за безпрецедентния политически натиск и откровените опити за унищожаване на независимостта на българската прокуратура! Атаката срещу българската съдебната власт е атака срещу върховенството на закона, който е основен принцип в Европейския съюз.

Ще завърша с това, че съм горд, че съм главен прокурор на Република България, гордея се с колегите си магистрати и съдебните служители, които с риск за собствената си сигурност, защитават българското общество и граждани. За мен е чест да бъда един от тях!

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

със

сигурност знам от какво не е зависим- от интелекта.

от кого е зависима?

1. Защо Пеевски, който срути КТБ, го няма в делото за КТБ? 2.Защо Еврото, който ограби Златанов не е разследван, а тарашат ограбения? 3.Защо влезе в Президентството, след като Радев се обяви против охраната на Доган и Пеевски? Десетки подобни въпроси всъщнос са отговори на въпроса от кого е зависима прокуратурата.

Характерно за лабилните демокрации

Отново разделя и представя "врагове", за отклонение на вниманието и за да властва статуквото. Световен заговор и общи приказки, за да направи от силните на деня най-голямата жертва. Който вярва ва такива приказки, не знае какво иска за страната си (и гласува за ДПС и ГЕРБ).

Само не мога да разбера

Сцената с хорът отзад от Борисов ли е взаимствана или директно от древногръцките трагедии? Щото пък Борисов не обича сценки и сценарии.

масовката зад Гешев

предполагам се състои от "юристи", завършили милиционерската щкола в Симеоново, където изглежда не се е задължително да ходи на лекции по право.

Ебати логореята

Ебати логореята
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Г-н Гешев, Вие сте човек от времето на Берия.

Сега сте натрапен главен прокурор от мафиотско-олигархичния-корупционния кръг. Нямате и необходимата обща култура и необходимия авторитет и интелект. Вие разчитате на бруталната сила, на липсата а контрол над Вас. Зависимостта Ви от толкова много хора от мафиотско-олигархичната мрежа Ви прави непригоден и опасен за спазването на законите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.