Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Искането да се ограничи достъпът по вода, а и по суша, до парк "Росенец", където се намира имението на Ахмед Доган, е на НСО. На извънреден брифинг, на който участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министрите на вътрешните работи и на транспорта - Младен Маринов и Росен Желязков, бе обяснено, че решението е взето от шефа на службата - ген. Красимир Станчев. И по думите на Борисов, за това е знаел и президентът Румен Радев.

Минути след това държавният глава поиска оставката на началника на НСО ген. Красимир Станчев и настоя за отмяна на издадената заповед. 

Преди това премиерът призова също да се намери законова форма или да се проведе среща с ръководството на НСО да се оттегли това искане. По думите на вицепрмеиера Каракачанов брегът е изключителна държавна собственост - всеки можел да отиде на плаж там, но не може да се прави мероптиятие – митинг или шествие, защото по закон това го разрешава община Бургас (всъщност истината е, че общините не точно "разрешават", а само съгласуват дали да се случи дадено събитие на определено място или не, б.р.).

За ограничението по море стана ясно малко по-рано от ъобщение в сайта на "Пристанищна инфраструктура" - дирекция "Ръководство на корабния трафик - Черно море", като то, както подчерта и премиерът, е от 21 часа снощи до 21 ч на 15 септември. Саият той попита защо до 15 септември, като уж държавният глава иска преразглеждане на охраната на Доган от държавните гардове.

Според участниците в извънредния брифинг в Министерския съвет (втори за деня) всички служби и администрации, които имат отношение към охраната на района, са получили вчера искането за ограничаване на достъпа до него. И по закон са длъжни да се съобразят с издадената заповед, посочи Младен Маринов. Борисов обаче разпореди на Каракачанов да намери законов начин това да не се изпълнява.

Според транспортния министър Росен Желязков обаче с издадената заповед се цели да бъдат "въвлечени в държавни органи в политически контекст". Той попита защо точно вчера е взето това решение, въз основа на кои данни и от кого са получени да се ограничи тази акватория.

В района на Бургас и акваторията на парк "Росенец" се провежда и планирано военно обучение "Бриз" - от 6 до 18 юли. Борисов изрично предупреди, че военните кораби там не са изпратени, за да пазят имението и Ахмед Доган. А вицепремиерът Каракачанов го допълни: 

"Няма да назнача флота да охранява някаква акватория на паркове. И в момента се провежда учението "Бриз". То няма общо с охраната на Росенец."  (очевидно е, че то е и с други координати, б.р.)

"Ние не оценяваме, че имаме такава компетентност в рамките на закона", коментира на свой ред МВР министърът Младен Маринов.  

Според Бойко Борисов ръководството на НСО е изцяло в правомощията на президента Румен Радев. 

"НСО на 100 процента се ръководи от президента Радев. Той си избира ръководителите, той си ги сменя", каза той. 

"Съжалявам, че върху НСО се оказва натиск. НСО работи перфектно по време на нашето европредседателство, дето се казва - една кола не им загасна", каза той. 

По думите му, на служителите на институцията им било много тежко, когато виждат, че политиците се замеря с тази служба. А след това допълни:

"И до ден днешен с директора на НСО и на заместниците им съм оказвал пълно съдействие, включително и финансово."

След това се обърна и към съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който утре повежда ново акостиране на плажа на „Росенец“. 

Първо сподели, че е прочел негова публикация във фейсбук едва по обяд и иронично подметна „по постовете му видях, че е станал по това време“.  И добави:

"Защо не попита за тази заповед - вчера беше пред президентството?!" 

В отговор на въпрос на журналистка от сайт дали не се цели етническо напрежение, Борисов отговори, че това е "най-страшното".

"Има начин да се протестираха, да се заяви позиция, но не е начин със сблъсъци"

"Много бързо могат да припламнат искри и това е най-страшното“, каза той. 

И се обърна към военния министър да провери дали може другите служби да не съдействат на НСО утре. 

А в отговор на въпрос дали НСО трябва да предприема подобни охранителни мерки със затваряне на толкова голям периметър около имението в „Росенец“, премиерът се върна в месеците, когато бе извън властта:

"Не трябва да има, за моята къща има ли такова ограничение. По 200-300 души ми скачаха на оградата. НСО дойде ли да ги пъди?! Разболяха ми детето тогава."
 

Дебаркирането от вторник

Във вторник съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и компания акостираха на брега до имота с лодка, последва спречкване с гардове на НСО. Премиерът Бойко Борисов пък днес заподозря, че това е било сценарий, а всички участници - и Иванов, и гардовете, нарече артисти.

Заради случката за събота се организира "масово плажуване" край имота, който би следвало да е публична държавна собственост - каквито са всички плажове. Организацията предвижда "акостиране" по море на ивицата край резиденцията.

Според NAVIM 273/20 районът, заключен между следните точки с координати в Бургаския залив, е този:

42 27,25 N 027 32,15 E  
42 27,28 N 027 31,97 E 
42 27,53 N 027 31,87 E 
42 27,72 N 027 32,40 E 
42 27,58 N 027 32,72 E 
42 27,30 N 027 32,80 E 

 

Ключови думи

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Радев стана президент с гласовете на ДПС ! Без техните гласове той нямаше как да стане президент. Ако е забравил, ще му бъде припомнено много скоро. И то от ДПС, те ще му го припомнят...
Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

мнение

С уговорката,че не познавам материята за НАВИМ забраните, считам: -НАВИМ забраните подлежат на оспорване пред съд, по силата на чл 120 от Конституцията. Който твърди друго-да даде аргументация. -Ако приемем,че НАВИМ забраната е общ административен акт, може да бъде поискано спиране, и съдът е длъжен да се произнесе незабавно, по силата на АПК. -В сайта за навим забраните има кратки мотиви-например учение на военните, ветроходно състезание, но за НАВИМ забраната 273 20 не са посочени мотиви. Интересно какво съдът мисли по въпроса-това валидна надим забрана ли е или как? -Считам,че и прокуратурата може да оспори пред съд НАВИМ забрана.

++++++++

Грамотните тук са рядкост!

Какъв пропуск !

Достъпа по въздух все още не е забранен. Дилетанти!

Грешиш.

Района е забранен за парапланери и леки летателни машини.... до 1200 м.

И ся к'во стана?

Оказа се, че има оше една личност в България, над която само Господ - шефът на НСО! Неговите "правомощия" обаче са най-големи, шом като може да откъсва територии от страната, заедно с прилежащата акватория, ерго да ги изважда от юрисдикцията на българската Конституция. С други думи това е нова държава на картата на Европа, със знаме различно от българското, с президент Сокола и министър председател ген. Красимир Станчев!
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Д

Държава в държавата.Всеки е вожд ненаказан.Спомнете си какво стана с Хр Бисеров.Тихо го изтеглиха, очистиха го и сега блести чист като сълза.Така и с НСО ще стане, и с призивите на президента за преврат.Няма виновни, няма наказани. А ние ще духаме супата пак, както е казал поета Л П.

Тези безличи глаголи се използват по политически съображения!!!

Така се замазва отговорността на този, който издава подобни заповеди! "..Според транспортния министър Росен Желязков обаче с издадената заповед се цели да бъдат "въвлечени в държавни органи в политически контекст". Той попита защо точно вчера Е ВЗЕТО това решение, въз основа на кои данни и от кого СА ПОЛУЧЕНИ да се ограничи тази акватория..."
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Аш колсум! НСО големи " юнаци"! Щом оскверниха

българско знаме, значи са нискоморална банда, работещи за високите заплати, безсъвестни наемници. Вместо да арестуват турчина-предател, позволил си с Борисова подкрепа да прави феодални заграждения от земята ни, те окаляха българското знаме. Позор! Сега искат и ограничен достъп до феодалните имоти на Лошия турчин, лош заради предателството.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.