Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прокуратурата няма намерение да разследва или да направи проверка на нарушенията, свързани с летните сараи на Ахмед Доган в Росенец. Това се разбра от коментар на главния прокурор Иван Гешев, който беше в Габрово.

По-късно - на посещение в Червен бряг, той пък каза, че прокуратурата принципно няма притеснение да разследва "Доган, Пеевски". И даде за сравенние - че същият бил случаят с претърсванията в администрацията на президента.

На първото си медийно събитие Гешев реши да остроумничи на въпрос за акцията на Христо Иванов и активисти от "Демократична България", които направиха опит във вторник да слязат на плажа до сараите, но бяха грубо посрещнати от охранители, сред които и държавни гардове от НСО.

"Ако говорите за наличната ситуация, опитът на засега един неуспял политик да щурмува Зимния дворец... Това, което мога да констатирам, е, че опитът е неуспешен. Поради няколко причини - това не е Зимният дворец, вътре не е Каренин (вероятно има предвид Керенски, защото Каренин е литературен герой от произведение на руската класика - бел. ред.), това е гумена лодка, а не "Аврора". Явно се опитва да установи работническо-селска власт, дали ще успее, не мога да кажа", коментира Гешев.

И още, че прокуратурата нямала намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички, наближавали избори, а предизборната ситуация явно почнала по-рано.

"Какво правят политиците - не мога да кажа. Правят най-доброто, което преценят, за да постигнат определени политически ефекти.  

Политиците не ме интересуват. Независимо дали става въпрос за това лице с гумената лодка (Христо Иванов очевидно - бел. ред.), или президента, или министър-председателя. Прокуратурата си върши работата на база събрани доказателства. Политическите последствия не ни интересуват", обяви още той.

Гешев е в Габрово с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, където борят битовата престъпност, докато техни подчинени претърсват кабинети в президентството часове след като държавният глава Румен Радев поиска проверка в НСО и сваляне на държавната охрана на Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски. Главният прокурор отрече връзка между прокурорското нахлуване и изявлението на Радев снощи.

После той се появи в община Червен бряг. Причината бяха боклуците по делото "Бобокови".

Ето и съобщението на пресцентъра:

Главният прокурор на Република България Иван Гешев посети днес, 9.07.2020 г.,  землищата, находящи се в района на гр. Червен бряг и с. Рупци, обл. Плевен, където бяха намерени изкопни ями, служещи за незаконно съхраняване на отпадъци, притежаващи белезите на опасни такива. Работата на екипите се извършва във връзка с досъдебното производство, по което в качеството им на обвиняеми са привлечени А. Б., П. Б., както и длъжностни лица.

„До този момент са изкопани над 120 тона. Данните са, че това е оловен сепаратор - вещество, което остава след обработката на акумулаторните батерии, което не подлежи на допълнителна употреба и трябва да се съхранява при специални условия. Затова е много скъпо, т.е., ако го изнесеш в Германия, ще трябва да платиш два-три милиона евро. По-лесното е да го зариеш, където прецениш. Има леки нива на радиоактивност, при определени условия представлява опасност за здравето на хората, за въздуха, за почвата. Това е едно от местата. Наблизо има едни четири ями на ТКЗС с размери 10 на 6 м с дълбочина 3 м, които са запълнени със същото. Отпадъкът е идентичен, маркировките са идентични. Има още две такива места – едно около Плевен и едно до София в близост до „Кремиковци“. Така че говорим за стотици тонове опасни отпадъци. Стотици тонове, с които някой трови нашите деца, въздуха, почвата, за да спести 2-3 милиона лева или евро. Това е престъпление срещу бъдещето на България“, коментира главният прокурор.

„Ако си „бял бизнесмен“ и правиш това нещо, не искам да си представям какви са „черните“. Виждате, че всички работят в специални костюми, въздухът е рисков, има ниски нива на радиация. Благодаря на всички колеги от МВР, прокурори, служители на РИОСВ, защото работят в изключително трудни условия“, заяви Иван Гешев.

Той попита и „в коя държава от ЕС това може да се случи – лицензирана фирма, която няма никакви кадри, никаква техника, и плаща на някой, за да се зарие опасният отпадък“.

В отговор на журналистически въпрос по отношение статута на имоти в „Росенец“ главният прокурор призова прокуратурата да не бъде въвличана в политически игри.

„Принципно ще ви отговоря, че прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски. По същия начин, по който днес извършваме действия по претърсване и изземване в администрацията на президента, по същия начин извършихме действия и в Министерството на околната среда и водите и в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Имаме еднакви стандарти и не ги прилагаме в зависимост от това дали става въпрос за министър-председател, за Доган, за Пеевски.“

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Май е време да хващаме оръжие

Май е време да хващаме оръжие. По мирен път очевидно няма да стане.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Ние вече сме се хванали - за

Ние вече сме се хванали - за палците на краката!
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Как може толкова ниско

Как може толкова ниско интелигентини хора да имат такава неограничена враст !!! Снощи министъра, сега каскета ! ТА ТЕ ДОРИ НЕ РАЗБИРАТ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС !!! Такова нагло самоуправство и погазване на законноста с тия сараи и такова неглижиране от страна на тези които са овластени и трябва и се очаква да възстановят нещата.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Нещо се бъркаш - как ще е

Нещо се бъркаш - как ще е самоуправство? Положително има решение на местния парламент в Бургас, с което се разрешава това и това или са си затваряли очите когато е строено! Само, че от там се правят на не чули и невидяли.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Христо Иванов посочи правни

Христо Иванов посочи правни нарушения - не едно, а няколко. И министъра, и каскета не отговориха в рамките на правото, а го удариха на некви техни си уж подигравки с изключителното тъпото си чувство за хумор (важи и за двамата). И двамата са уж правно грамотни, на едни от най-високите държавни юридически постове. И ОТ ТЯХ СЕ ОЧАКВАШЕ ДА ОТГОВОРЯТ С ПРАВНИ ФОРМУЛИРОВКИ - например "почваме проверка", или пък дори "г-н Иванов, грешите, това посочено от вас нарушение на закона, не е такова, защото тук важи друг юридически казус, и т.н." А те били малоумници. Само че стандартното "проблема си е техен" не важи затия тъпанари, защото са на висши държавни постове и тяхната тъпотия впоследствие рефлектира върху живота на цялото общество.

Христо Иванов май сам не

Христо Иванов май сам не осъзнава колко е смешен и жалък с тази акция. Само иска милия да го дадат по телевизията, че мама да го види.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

май сам не осъзнаваш колко

май сам не осъзнаваш колко смешен, жалък и прост си с този текст. тъпите гербаджии сте като по калъп с идиота спанджи. и отдалече сте разпознаваеми

...

Мда, Ицо се опитва да се върне в политиката с тези акции

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.