22:15 ч.: Извънредно заседание на гръцкото правителство утре. Обсъждат план "Б"

Гръцкото правителство е разтревожено от увеличаващите се всеки ден новооткрити случаи на коронавирус (за днес 50, 27 от тях - внесени) и свиква утре извънредно заседание, предаде в. "Прото тема".

Според изданието на него ще бъде обсъден план "Б" за засилен контрол по ГКПП, особено по Промахон, който свързва страната с България.

Планът включва проверка на всички, които пристигат в Гърция от Промахон, проверки на сезонните работници, главно от съседни балкански страни, тестове за всички, на всички входни пунктове на страната. 


20:14 ч.: Пръскат метрото в Токио със сребърен разтвор срещу коронавируса 

Докато компаниите за обществен транспорт по целия свят се чудят как да дезинфекцират самолети, влакове и рейсове срещу новия коронавирус, ръководството на метрото в Токио реши да използва за тази цел антимикробните свойства на среброто, предаде Ройтерс.
Метрото в Токио е най-натовареното в света. Лабиринтът му от 85 линии е с около 900 станции. То е пословично претъпкано, а пътниците вече достигат броя отпреди коронавирусната епидемия, откакто ограничителните мерки бяха отменени през май. Това увеличава риска от зараза чрез контактните места, докосвани от много хора.
Затова Tokyo Metro започна да пръска почти 3000-те си влака със суперфин спрей с разтвор със сребро.

"Дезинфекцирането на вагоните има само кратък ефект, затова търсим по-сигурно антимикробно средство, за да успокоим пътниците" - каза Масару Сугиюма от управата на организираната демонстрация.

Влаковете се пръскат със сребърния разтвор в края на деня. Ефективността му е доказана срещу Е-коли и вируси като грипния, но още не е проверявана за новия коронавирус.


19:38 ч.: Италия регистрира 12 нови смъртни случая от коронавирус, общата смъртност е намаляла 

Броят на смъртните случаи от коронавируса в Италия се увеличи с 12 за едно денонощие, се казва на сайта на здравното министерство, предаде ТАСС. Но Висшият здравен институт и Националният статистически институт обявиха, че общото ниво на смъртността е намаляло до показателите от периода 2015-2019 г.
Общият брой на смъртните случаи от коронавирус в Италия достигна 34 926. Дневният брой на заразяванията се е увеличил - днес те са 229, докато вчера бяха 193, а онзи ден 138. Броят на заразените е достигнал общо 242 363. От началото на пандемията са оздравели 193 978 души, от които 338 през последното денонощие.
Висшият здравен институт и Националният статистически институт посочиха в съвместен доклад, че през май не е имало вече увеличаване на смъртността, както през март и април, когато беше пикът на разпространението на коронавируса. На национално ниво общата смъртност през май е била малко под средните показатели за същия период на 2015-2019 г. Смъртността обаче остава повишена в сравнение със средните показатели в област Ломбардия - епицентъра на епидемията в Италия.


17:35 ч.: Израелски учени правят дезинфектант срещу коронавируса от отпадъци 

Израелски учени откриха прост и евтин начин за преработка на отпадъци в етанол, който да се използва като дезинфектант в битката срещу новия коронавирус, съобщи АФП.
Проф. Хадас Маман от университета в Тел Авив и екипът й през последните пет години работят върху технология за рециклиране на отпадъци, която ги превръща в алкохол.
В отговор на актуалното глобално търсене на дезинфектанти за ръце, те са се концентрирали върху производството в Израел на етанол, който да се използва вместо вносните гелове на основата на алкохол.

"Тук имаме отпадъчна хартия от предприятие, малко слама от зоопарка и трева, окосена от общината на Тел Авив", казва проф.Маман в лабораторията си. Тя поставя малко количество от трите продукта в реактор и добавя озон.

Етанол отдавна се произвежда от растения като захарна тръстика например, но производството е сложно и скъпо.

"В университета на Тел Авив успяхме да използваме малки дози озон, за да направим този процес по-кратък и по-евтин", каза проф.Маман. "Сега можем да произвеждаме етанол по-бързо, по-евтино, по-компактно и благоприятно за околната среда".

Тя пояснява, че методът, разработен съвместно с проф. Йорам Гершман от университета в Хайфа, използва малки количества озон и различни отпадъчни продукти. Четири до пет дни са нужни за производството на алкохол от отпадъци при процес на озониране и премахване на ензимите и консервантите.
Всяка година в Израел се произвеждат над 620 000 тона растителен отпадък, казва проф.Маман. Според нея ще са нужни две години, преди откритият от екипа й метод да премине в масов промишлен процес.


16:23 ч.: Близо 500 нови заразени с коронавируса в Швеция и 16 в Дания 

С 18 се е увеличил за изминалото денонощие броят на починалите от Ковид-19 в Швеция и те вече са общо 5500, предаде ТАСС, като се позова на здравните власти.
За същия период в страната са били регистрирани нови 475 случая на коронавирус. Броят на регистрираните заразени в Швеция е достигнал 74 333.
2470 човека се нуждаят от интензивна терапия.
Ограничителните мерки в Швеция включваха затваряне на границите за чужденци от държави извън Европейския съюз, забрана за събиране на повече от 50 души на едно място, препоръка за дистанционно обучение за учениците от горните класове и университетите и затваряне на детските градини. В страната обаче не бе наложена карантина, а магазините и ресторантите работеха. На 15 юни правителството отмени препоръката за дистанционно обучение. Оттогава в Швеция отново има отново спортни състезания, но без публика.
В Дания заразените с коронавирус са се увеличили през последното денонощие с 16 и вече са 12 916. За втори пореден ден няма нови починали от Ковид-19 и броят им остава 609. 12 045 заразени вече са се възстановили.
В датски болници са настанени 18 носители на вируса, от които петима са на интензивно лечение. В страната са направени тестове на общо 924 644 човека.
Разпространението на коронавируса в Дания не се ускорявало от май, когато започна втората фаза от облекчаването на ограничителните марки, с отварянето на ресторантите, кафенетата и търговските центрове. Впоследствие бяха отворени училищата и детските градини, общественият транспорт отново започна да се движи, а библиотеките, черквите и спортните зали отвориха врати. Нощните клубове в Дания обаче остават затворени до края на август. 


5:58 ч.: Сериозни нередности при настаняването на работници от германския месопреработващ сектор 

Инспекция на условията на настаняване на предимно източноевропейските работници, засегнати от епидемията от коронавирус в голяма германска кланица миналия месец, е установила почти 1900 нередности, сочи доклад, цитиран от ДПА.
Докладът бе представен пред парламента на провинция Северен Рейн-Вестфалия от здравния министър Карл-Йозеф Лауман. Установени са препълване на жилищата, мухъл, рискове от падане, течащи покриви, "катастрофални санитарни възли", нарушения в изискванията за противопожарна безопасност и липса на дезинфектанти.
Близо 650 сгради, където живеят над 5300 души, са били инспектирани в края на май, преди установяването на епидемията.
Четири апартамента е трябвало да бъдат евакуирани заради сериозни структурни дефекти и здравни рискове, се посочва в доклада.
Три седмици след затварянето, наложено заради коронавируса, голямата кланица на "Тьонис" в Северен Рейн-Вестфалия получи разрешение постепенно да възобнови дейността си, съобщиха местните власти вчера.
Разрешителното позволява на административното звено на кланицата, където работят 400 души, да заработи отново.
"Тьонис" привлече вниманието на медиите с голямото огнище на коронавирус, като положителен резултат за болестта дадоха над 1500 от работниците на компанията - повечето идващи от източноевропейски страни като Полша, България и Румъния.


5:25 ч.: Коронавирусът продължава да се разпространява бързо в Латинска Америка

Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в Бразилия за едно денонощие се е увеличил с 44 571 до 1 713 160, сочат данни на бразилските здравни власти, цитирани от ТАСС.
Починалите са 1223, което повишава общият брой на смъртните случаи, свързани с инфекцията, до 67 964.
Най-голямо огнище остава югоизточният регион на страната, включващ щатите Сао Пауло, Рио де Жанейро, Еспирито Санто и Минас Жераис, където има около 590 000 заразени и над 31 000 починали.

Бразилският президент Жаир Болсонаро, който се надсмиваше над коронавируса, вече е сред заразените и има висока температура. Снимка АП / БТА


Бразилия е на второ място сред страните в света, засегнати най-тежко от пандемията, отстъпвайки само на САЩ. Бразилското министерство на здравеопазването прогнозира, че ситуацията ще се стабилизира през юли, а през август ще започне постепенно забавяне на темповете на разпространение на заболяването.
Аржентина през последното денонощие отчете рекорд от 3604 нови случая, информира Ройтерс.
Рязкото увеличаване, при което за първи път се преминава прага от 3000 новозаразени дневно, вдига общия брой на заразените в страната до 87 030. Това е петкратно повече спрямо началото на юни макар все още да е доста по-нисък брой отколкото в съседните Бразилия, Чили и Перу. Жертвите на вируса в Аржентина са 1694.
В Мексико новозаразените са почти 7000 за деня или общо 275 003 от началото на пандемията, а починалите са със 782 повече или 32 796.
В началото на юни заместник-министърът на здравеопазването Уго Лопес-Гател заяви, че при най-лошият сценарий броят на жертвите може да достигне 35 000. В момента изглежда очевидно, че прогнозата се оказа неточна и прагът ще бъде преминат още през идните дни, отбелязва ТАСС.
Перу съобщи за нови 181 смъртни случая през последните 24 часа, с което общият брой достига 11 133, предаде Франс прес.
Заразените в страна с 33 милиона население са общо 312 911 или с 3633 нови случая. Страната е пета в света по разпространение на инфекцията и третата най-засегната в Латинска Америка след Бразилия и Мексико.
В Чили синдикатите на меднодобивната компания Коделко (Codelco), която е най-голямата в света, съобщиха, че близо 3000 работници на концерна са заразени. 


4:56 ч.: Заразените в света са се увеличили с близо 170 000 за денонощие до над 12 милиона 

Броят на случаите на коронавирус, потвърдени от Световната здравна организация (СЗО) се е увеличил с над 169 000 за последното денонощие до над 11,6 милиона, сочат данни на СЗО, цитирани от ТАСС.
Смъртните случаи са нараснали с над 4000 до повече от 539 000.
Статистиката на СЗО отчита само официално потвърдените цифри за заразяване и смърт, предоставяни от държавите. Ден по-рано новозаразените бяха 172 512, а починалите - 3419.
Най-много случаи има в региона на Северна и Южна Америка (6 004 685), следван от Европа (2 827 789) и Източно-Средиземноморският регион (1 204 698). Жертвите на коронавируса са съответно 268 828, 201 255 и 28 664.
Страната с най-много заразени остават САЩ - 2 923 432, следвани от Бразилия (1 623 284), Индия (742 417), Русия (700 792), Перу (305 703), Чили (301 019), Великобритания (286 353), Мексико (261 750), Испания (252 130), Иран (245 688)
Според данни, събрани от Ройтерс, случаите на COVID-19 в света вече са над 12 милиона. Това е три пъти повече от тежките случаи на грип, отчитани годишно.
Американският университет Джонс Хопкинс също съобщава сходно число - 12 007 327 заразени, от които 548 799 са починали.


3:38 ч.: Нов дневен рекорд от над 58 000 нови случая на коронавирус в САЩ 

САЩ съобщиха за над 58 000 нови случая на COVID-19, което е най-голямото дневно увеличение в страната досега, предаде Ройтерс.
Съединените щати са изправени пред мрачно лято на фона на скока в разпространението на инфекцията, който наложи отново да бъдат затворени барове и популярни плажове.

Посетители на drive-in кино край Бостън. Снимка АП / БТА


Освен близо 10 000-те нови случая във Флорида, Калифорния и Тексас са съобщили за по над 7000 нови заболели. Тенеси, Западна Вирджиния и Юта имат рекордно дневно увеличение в новите случаи, като заразяването се засилва в 42 от 50-те щата, сочи анализът на Ройтерс.
Общият брой на новозаразените през последното денонощие е 58 559, като все още не всички щати са обявили бройките си.


00:20 ч.: Пак протест в Белград срещу въвеждането на ограничителни мерки

Полицията в Белград използва снощи сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу въвеждането на ограничителни мерки за борба с коронавируса, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
Президентът на Сърбия Александър Вучич даде заден ход от плановете си да постави отново Белград под карантина тази седмица, но това не спря хората да използват пиротехника и да хвърлят камъни, докато опитват да нахлуят в сградата на парламента.

Снимка АП / БТА


Няколко души бяха ранени при сблъсъци пред парламента днес, включително - някои от опозиционните лидери.
Протестът започна към 18 часа местно време и отначало всичко беше спокойно, но малко след 20 часа групи младежи започнаха да хвърлят бутилки и пиротехнически средства срещу полицията. Тя отговори със сълзотворен газ.
Според местна телевизия, по време на протест в Нови Сад, групи млади хора са счупили прозорци на административна сграда. Преди това протестиращи са разбили витрини в клон на управляващата Сръбска прогресивна партия в Ниш.
Вчера протестиращи влязоха в схватка с полицията и се опитаха да влязат в парламента в Белград, след като Вучич обяви, че през уикенда ще бъде въведен полицейски час.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.