Ангела Меркел поиска днес подкрепа от Европарламента за френско-германския план в размер на 500 милиарда евро за възстановяване от пандемията.

Германската канцлерка бе първият лидер, влязъл в ЕП след избухването на пандемията от коронавирус. Заразата наложи ограничителни мерки и преместване на пленарните сесии от Страсбург в Брюксел.

В изказването си пред евродепутатите по повод началото на германското председателство на ЕС Меркел изтъкна, че негов приоритет ще бъде да подсили Съюза след кризата, за да бъде иновативен и ориентиран към бъдещето.

„Икономиката е в лошо състояние и трябва да действаме бързо, защото ще пострадат слабите и уязвимите. Трябва компромис, включително  от ваша страна", обърна се Меркел към ЕП.

Тя добави, че трябва да се действа на европейско ниво, за да може засегнатите региони да разчитат на Европа. Канцлерката подчерта, че не трябва да се увеличава товарът на някои страни членки.

Меркел обаче предупреди, че последствията от пандемията ще продължат доста време и ще ни съпровождат и в бъдеще.

„Бяха и ще продължат да бъдат ограничени някои основни права. Пандемията обаче не трябва да се използва като повод за ограничаването на правата, това трябва да е много кратко“, каза тя.

И припомни, че е прекарала 35 години в система, която не е одобрявала. И затова й е било изключително трудно да вземе решенията за ограничителните мерки. Меркел е родена и отраснала в бивата ГДР.

За климатичните промени трябва да се търси глобално решение, за което Европа да поеме водеща роля, смята още Меркел.

Като други приоритети тя посочи цифровизацията и постигането на споразумение за бъдещото партньорство на ЕС с Великобритания. И отново предупреди, че това може и да не се случи.

„Разбрахме, че трябва да разчитаме повече на себе си, отколкото на трансатлантическия партньор“, продължи Меркел, като тук очевидно имаше предвид САЩ.

Тя също така изтъкна, че страните от Западните Балкани ще продължат да имат ясна европейска перспектива.

Колкото до Китай, Меркел заяви, че „ни обединяват икономическите отношения, но ни разделят въпроси като правовата държава и правата на човека“.

„Вярвам в Европа и нейното бъдеще. Тя не трябва да се приема само като задължение, а като нещо динамично, което може да се променя. Трябва да отстояваме Европа и да се подкрепяме взаимно. Европа се е справила с много несполуки - конституция, мигрантска криза. Потребностите и болката на другия трябва да бъдат взети предвид. Равнопоставеността трябва да е реалност“, продължи Ангела Меркел.

Тя призова за открит публичен дебат за европейската демокрация.

От изключителна важност според Меркел са мерките, свързани със сигурността на цифровата инфраструктура. Тя трябва да помогне на хората да разберат как да живеят по-добре. Не трябва да се залага на лъжата и дезинформацията, защото така се стига само до предела на популизма.

Накрая Меркел се похвали, че е любител на музиката, като изтъкна, че годината на германското председателство е и година именно на музиката. Обявена е за такава в чест на Лудвиг ван Бетовен, чиято 250-годишнина е през декември.