Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хали Бери отклони поканата да играе трансджендър персонаж в предстоящ неназован филмов проект, след като ѝ се стовари недоволството на мнозина нейни последователи в социалните мрежи.

Всичко започва с интервю в Инстаграм, където актрисата споделя, че вероятно следваща ѝ роля ще бъде на трансджендър човек.

„Филмът е за жена, която е транс персонаж, тоест жена, която се е превърнала в мъж – казва Бери. – Тя е главната героиня в проект, който харесвам и може би ще я играя.“

Новината бе посрещната с вълна от недоволство в социалните мрежи, най-вече заради проблема на Холивуд, че цисджендър (човек, чиято полова идентичност отговаря на биологичния му пол) хора играят трансджендър персонажи и по този начин отнемат на транс хората възможността да разкажат своята история.

Ден след интервюто си Бари се извини и сподели, че ролята не е подходяща за нея.

„Като цисджендър жена вече разбирам защо не бива да обмислям ролята на трансжендър мъж и това, че трансджендър обществото безспорно трябва да има възможността да разкаже историите си –  написа актрисата в Туитър. – Благодарна съм за насоките и критичните забележки от последните дни и ще продължа да слушам и да се уча от грешката си. Давам обет, че ще бъда съюзник в тази битка и ще използвам гласа си да промотирам по-добро представяне на тези хора пред екраните, както зад, така и пред камерата.“

Решението на Бери бе посрещнато радушно от организацията, която защитава правата на ЛГБТ общността.

„Радваме се, че Хали Бери се вслуша в основанията на трансджендър хората и се поучи от тях. Други хора с власт трябва да направят същото“, написаха от асоциацията в Туитър.

Цисджендър актьори и преди са играли транс роли, последно Еди Редмейн се въплъти в жена в „Момичето от Дания“, а Джаред Лето игра транс жена в „Клубът на купувачите от Далас“. Според активисти обаче тези роли трябва да отиват при транс актьори, защото в противен случай се създават опасни стереотипи.

Преди две години Скарлет Йохансон се отказа от ролята на трансджендър мъж във филма „Rub & Tug“ след критики, подобни на тези срещу Бери.

"Площад Славейков"

Ключови думи

Коментари

....

Явно лобито на ЛГБТ е доста мощно, поне на Запад. А и у назе си имат медийна и политическа пропаганда. Много комплицирано ми се вижда бъдещето на човечеството при това положение (макар че трансджендъри е имало и по времето на Римската империя, ама не е било такава стихия като сега, а тогава хората са били доста либерални в сексуално отношение дори спрямо сега).

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.