Нидерландската полиция откри няколко импровизирани затворнически килии и стая за изтезания, укрити в контейнери за превоз на морски товари, съобщи прокуратурата в Ротердам, цитирана от ДПА.

Снимката на транспортните контейнери е смразяваща и шокираща, заявиха от прокуратурата.

Преди две седмици са били арестувани шестима души по подозрение в отвличане и вземане на заложници, след като полицията прехванала телефонни разговори и съобщения, изпратени чрез криптираната платформа ЕнкроЧат, в които те открито обсъждали изтезанието на задържани.

Контейнерите, открити в склад в южния град Вувсе Плантаге, още не са били използвани, съобщи полицията в отделно изявление.

Шест от контейнерите изглежда са били предназначени за затворнически килии, със звукоизолация, преносими тоалетни и белезници на тавана и на пода. Седмият контейнер е бил предвиден за специално помещение, оборудвано за изтезания, казаха прокурорите. В него имало зъболекарски стол с каиши за краката и ръцете, хирургически инструменти, резачки за жив плет, клещи и ножици.

Заподозрените смятали да се предрешат като полицаи, за да извършат отвличанията, смятат следователите, защото при претърсването са открили бронежилетки, полицейски униформи и сини лампи.

Полицията предупредила навреме бъдещите жертви и те успели да се укрият.

Преди два месеца френската и нидерландската полиция се внедрили в платформата за криптирани комуникации ЕнкроЧат. Тя осигурявала бърза и сигурна мобилна телефонна връзка и имала около 60 000 потребители по света.

Миналата седмица нидерландската полиция съобщи, че нейните разследвания, обединени под кодовото име 26Лемонт (26Lemont), въз основа на милиони съобщения от Енкрочат телефони, са довели до ареста на над 100 заподозрени и залавянето на над 8000 килограма кокаин и 1200 килограма метамфетамин на прах. Демонтирани са били 19 лаборатории за синтетична дрога и са били иззети десетки огнестрелни оръжия, предаде Асошиейтед прес.

На 22 юни нидерландската национална полиция арестува шестимата мъже по подозрение в подготовка на отвличания и тежко физическо насилие. Тогава детективите открили също седемте контейнера в склад във Вувсе Плантаге - селце в Югозападна Нидерландия, близо до границата с Белгия, гласи съобщение.

Контейнерите, пригодени за килии, били облицовани с алуминий, за да не могат да бъдат засечени с термокамера от въздуха, отбелязва Франс прес.
Съд в Амстердам нареди шестимата да останат задържани под стража за 90 дни докато разследването продължава.

Полицията не разкри имената на жертвите, но каза, че отвличанията са били планирани много прецизно, с участието на няколко екипа, оръжие, бронежилетки и миниванове, предаде БТА.