19:40 ч.: Бразилският президент даде положителна проба за коронавирус

Бразилският президент Жаир Болсонаро е дал положителна проба за COVID-19, потвърди самият той днес, цитиран от "Бизнес инсайдър".

Болсонаро беше тестван за коронавирус в понеделник и малко след това разговаря със свои привърженици, като се държеше на разстояние от тях.

"Върнах се от болницата сега, направиха ми скрининг на белите дробове, белият дроб е чист, ОК? Преди малко отидох да си направя тест за COVID, но всичко е наред", каза Болсонаро на привържениците си пред президентския дворец в Бразилия, като същевременно ги призова да спазват дистанция.

По време на изявлението президентът носеше маска. Миналия месец федерален съдия в Бразилия разпореди на Болсонаро да си слага маска на публични места, докато е в бразилската столица или да плати глоба.


19:38 ч.: СЗО: Нещата с COVID-19 се променят и могат да се променят много

Световната здравна организация (СЗО) днес посъветва пътуващите да носят защитни маски в самолетите и да бъдат постоянно информирани, тъй като в някои страни отново има огнища от нови случаи на коронавируса, което кара властите да налагат нови ограничителни мерки, например - в Австралия, предаде Ройтерс.

Говорителката на СЗО Маргарет Харис призова света да не се изненадва от повторението на местните епидемии от COVID-19 и карантинните мерки, като заяви:

„Ако има такива, то е навсякъде и хората, които пътуват, трябва да разберат това“.

"Този вирус е широко разпространен и хората трябва да го приемат много сериозно", каза тя.

СЗО обяви миналия месец, че ще актуализира насоките си за пътуване с оглед на летните ваканции за северното полукълбо, но актуализираните все още не са публично достояние.

Междувременно пътуващите трябва да "помнят, че нещата ще се променят или могат да се променят много", заяви Харис пред репортери в централата на СЗО в Женева.

"Ние наблюдаваме много възходящи тенденции, много промени в различни страни. Страните, които успешно спряха първото предаване, сега виждат втора възходяща тенденция", каза тя, като посочи Австралия и Хонконг. 


15:08 ч.: Испанско проучване постави под съмнение възможнстта за колективен имунитет срещу коронавируса 

Испанско проучване постави под съмнение възможността за постигане на колективен имунитет като начин за справяне с пандемичния коронавирус, предаде Би Би Си.

Проучването на повече от 60 000 души показа, че около 5% от испанското население е развило антитела, съобщава медицинското списание Lancet.

Колективният имунитет се постига, когато достатъчно хора се заразят с вируса, за да спрат разпространението му.

Около 70 до 90% от населението трябва да развият имунитет, за да защитят незаразените.

Разпространението на антитела срещу COVID-19 е било под 3% в крайбрежните райони, но е било по-високо в районите на Испания с широко разпространени огнища, се казва в доклада.


10:14 ч.: Фаучи: Всяка ваксина против коронавируса ще действа за ограничено време

Всяка ваксина срещу коронавируса би действала за ограничено време, каза директорът на американския Национален институт по алергии и заразни болести д-р Антъни Фаучи, цитиран от Блумбърг. Той говорѝ на видеоконференция на националните институти по здравеопазване.

Доктор Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и заразни болести на САЩ.       Снимка АП/БТА

Защитата, която хората могат да получат сега от евентуална ваксина, може да помогне да бъде преодолян поне този етап на епидемията,  каза главният американски инфекционист.

По думите му действието на възможната ваксина няма бъде като това на ваксината срещу дребната шарка, която осигурява имунитет за цял живот.

По-рано Фаучи потвърди информацията на американската фармацевтична компания "Модерна", че третата фаза на изпитанията на ваксината срещу коронавируса може да започне в края на юли. Това означава, че е напълно вероятно в началото на 2021 г. да има ваксина, за която учените да са убедени, че е ефективна и безопасна, предаде Блумбърг, цитирана от БГНЕС.


6:46 ч.: Нова Зеландия ограничава местата в международните полети

Правителството на Нова Зеландия ограничава местата в международните полети като част от мерките за борба с коронавируса, предаде ДПА.
Авиокомпания "Еър Ню Зийланд" се е съгласила да спре приемането на нови резервации за полетите в краткосрочен план. Това ще позволи на правителството да настанява безопасно онези, които се завръщат у дома, в места за изолация и карантина. Сега има близо 6000 души в 28 центъра за изолация в страната, а от март насам над 26 400 души са преминали през изолация и карантина в страната.

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.     Снимка АП/БТА


С влошаването на пандемията все повече новозеландци се прибират у дома. Властите са си поставили за цел да спрат вируса още на границите, ето защо всеки, който се прибира, трябва да отиде в карантина или в изолация в обособени за целта места. Властите не искат да изграждат набързо места за поставяне под карантина, ето защо се стига и до ограничаване на местата в международните полети.


6:16 ч.: Южнокорейска пациентка се възстановява след белодробна трансплантация и рекордно дълго лечение 

Южнокорейска пациентка с COVID-19 е прекарала рекордните 112 дни на специална животоподдържаща система, а след това е била подложена на белодробна трансплантация, предаде Ройтерс.
Петдесетгодишната жена била диагностицирана със заболяването през февруари и прекарала 16 седмици, подложена на екстракорпорална мембранна оксигенация (ECMO), което включва циркулиране на кръвта на пациента през апарат, добавящ кислород в червените кръвни клетки.
Южнокорейката е първата в света пациентка с COVID-19, прекарала толкова дълго на ECMO. Различни медикаменти като хидроксихлорохин и лекарството за ХИВ калетра, както и стероиди не са помогнали на жената, развила белодробна фиброза. Така се наложила и трансплантацията, която отнела на хирурзите осем часа. Лекарите, които са извършили интервенцията, казват, че разрушените дробове на пациентката са били твърди като скала.
Това е деветата операция в света за присаждане на бял дроб на болен от COVID-19.


5:01 ч.: Над 130 000 починали в САЩ след зараза с коронавируса 

САЩ прехвърлиха прага от 130 000 смъртни случая след зараза с новия коронавирус, предаде Франс прес, като се позова на данни на университета "Джонс Хопкинс".
За ден страната е отчела 54 999 нови случая на зараза до общо 2,93 милиона. За денонощието са починали още 357 души до общо 130 248.

В метрото на Лос Анджелис.    Снимка АП/БТА


Директорът на американския Институт за алергични и инфекциозни заболявания и член на щаба за коронавируса към Белия дом Антъни Фаучи предупреди, че ситуацията в страната е сериозна и трябва да се действа незабавно, предаде Ройтерс.

Той каза още, че очаква евентуална ваксина срещу коронавируса да осигурява защита най-малкото за известен период от време, но това няма да е окончателна защита, както например е ваксината за морбили.


2:15 ч.: Болсонаро се подложил на нов тест за коронавируса след медийни съобщения, че има симптоми на зараза 

Жаир Болсонаро. Снимка АП/БТА

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро каза, че се е подложил на нов тест за коронавируса, след като местни медии съобщиха, че имал симптоми, като тези, асоциирани с COVID-19, предаде Ройтерс.

Пред президентския дворец Болсонаро заяви на свои поддръжници, че току-що се връща от болницата и е тестван за вируса. Резултатите от теста за коронавируса ще бъдат готови по-късно днес.

При прегледа чрез магнитно-резонансна томография се е установило също, че белите дробове на президента са "чисти". 

Бразилия регистрира 20 229 нови случая на зараза с коронавируса за последното денонощие, предаде Ройтерс. Новите смъртни случаи от COVID-19 са 62
В страната има 1 623 284 случая на зараза и 65 487 смъртни случая, приписвани на заразата с вируса.

В Сао Пауло баровете, ресторантите и салоните за красота започнаха да отварят врати като нов етап от излизането от изолация, наложена заради коронавируса, предаде Франс прес.

Баровете и ресторантите ще работят обаче при 40 процента от капацитета си за прием и по 6 часа на ден при спазване на мерки за дистанция и хигиена.

При предишната фаза на отваряне в града подновиха работа магазините и търговските центрове, но при определени ограничения.

В икономическата столица на Бразилия, която е с над 12 милиона жители, има 7621 починали от COVID-19, от които 618 са през изминалата седмица. В продължение на два месеца градът буквално беше парализиран заради мерките за изолация и работеха само най-съществените услуги.


1:54 ч.: Кметицата на Атланта е заразена с новия коронавирус 

Киша Ланс Ботъмс. Снимка АП / БТА

Кметицата на град Атланта в щата Джорджия - Кийша Ланс Ботъмс, обяви че е заразена с новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес. Тя каза, че няма никакви симптоми, но тестът показал, че е заразена.
Ланс Ботъмс е смятана за потенциален кандидат за вицепрезидент на Джо Байдън, кандидата за президентската номинация на американските демократи.


00:13 ч.: Германски съд отмени изолацията в града, където в месокомбинат се появи огнище на коронавирус 

Съд в Западна Германия промени мярката за карантина, наложена на град Гютерсло след избухването на коронавирусно огнище в месопреработвателен комбинат там, предаде Ройтерс. Съдът постанови, че мярката е била несъразмерна.

В предприятието бяха заразени около 1500 работници. Съдебното решение поставя под съмнение системата за бързо налагане на карантина и проследяване на контактите при появата на огнище на заразата. На този механизъм Германия разчиташе, за да се придвижи към втора фаза в излизането от изолацията.

След появата на огнището в предприятието, премиерът на провинция Северен Рейн -Вестфалия въведе едноседмична карантина, налагайки социална дистанция на града с около 100 000 жители и затваряйки много от културните институции в опит да спре заразата. Частно лице подаде иск в съда заради мярката, но той беше отхвърлен. След като мярката беше удължена, развлекателна компания, работеща в района, подаде втори иск и така се стигна до съдебното решение. Съдът постанови, че властите са имали достатъчно време, за да въведат по-целенасочени ограничения.

"В началото на появата на огнището налагането на по-стриктни правила за окръга не беше неразумно. Това би трябвало да спечели време за повече информация, която да се събере и да се реши как да се действа. До момента на настоящото съдебно решение трябваше да е възможно и желателно да се приложи едно по-нюансирано правило", се казва в решението на съда.

Съдът смята още, че мярката за изолация, наложена в Гютерсло, е трябвало по-бързо да стане по-фокусирана. "Масовите тестове, извършени откакто беше открито огнището на заразата, показаха, че броят на новите случаи на зараза, варира значително в различните части на региона", казва съдът.

Огнището в месопреработвателното предприятие породи въпроси за условията на работа в германската месопреработвателна индустрия. Компанията собственост на предприятието Тьонис се извини и каза, че е имала трудности при събирането на личните данни на работниците, за да могат властите да проследят огнището на зараза. 


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.