Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков искат провеждането на дебат заради плановете на турския президенхт Реджеп Ердоган да превърне „Света София“ в действаща джамия.

Това съобщи Джамбазки в личната си страница.

„Трябва да се сложи край на политическото изнудване на Ердоган и е време Европейският съюз да заяви своята позиция, а не да стои встрани. Нека не забравяме, че християнството е основата на европейската цивилизация“, пише депутатът в профила си във фейсбук.

 

 

Той и Слабаков са от ВМРО и са от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Двамата смятат, че плановете на Анкара са провокация към християнския свят.

Решението за бъдещето на „Света София“ трябва да бъде взето до средата на месеца от най-висшия административен съд в Турция. САЩ призоваха да не бъде променян режимът на музея. А Русия очаква балансирано решение.

Заваляха нападки, че Турция нарушава правата на християните.

Едоган заяви, че обвиненията срещу Анкара се целят право в суверенните права на страната.

„Света София“ е част от световното културно наследство. Това е важно и този въпрос трябва да бъде разглеждан от тази перспектива. „Света София е символ на толерантността и диалога. Не трябва да използваме тези събития, за да подклаждаме каквито и да било разногласия между религиите“, коментира говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.