Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сто и петдесет стихотворения на Иван Вазов, повечето от които рядко срещани в изданията досега, подбра поетът Борис Христов за специално издание на луксозна антология по случай 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература, съобщиха от община Сопот. Изданието е дело на издателство „Рива“ и е жест на благодарност към учителя на поколения български писатели, към ненадминатия майстор на словото и радетел на мира и доброто, към човека и мислителя Вазов.

Във вторник, 7 юли, когато отбелязваме датата на раждане на Иван Вазов, Борис Христов ще получи и Вазова награда за цялостно творчество.

Община Сопот ще посрещне 170-тата годишнина от рождението на Иван Вазов с тържества и инициативи в ограничен мащаб, които ще се случат при спазване на най-строги противоепидемични мерки.

„Да се обърнем към Вазов, към мъдростта му и към способността му да обединява и издига духа“, призовава кметът на общината Деян Дойнов и добавя: „Защото духът се издига не с тържества, а първо с поставяне на устои и ценности.“

Точно по тази причина за носител на Вазовата награда в тази знакова година е избран именно Борис Христов.

Христов е роден на 14 август 1945 г. в село Крапец, Пернишко. Завършва гимназия в Перник, после българска филология във Великотърновския университет. След дипломиране работи известно време като учител и като журналист. Прави общ дебют с още двама творци в сборника „Трима млади поети“ (1975), а самостоятелен дебют – с „Вечерен тромпет“ (1977). Президентът Жельо Желев отправя покана към Борис Христов да стане вицепрезидент, но поетът категорично отказва. Носител е на Голямата литературна награда на СУ „Св. Климент Охридски“ (2000), както и на ред други литературни отличия. През 2010 г. с писмо до Министерския съвет отказва да получи присъдения му орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен.

Борис Христов е съставител на антологиите „Българска лирика“, „Българска народна лирика“ (1994), „Български разкази“, „Народни устни писмена“ (1995), „От изгрев солнце до заник“ (1997) и на смятания за мистификация през XIX век епос на българо-мохамеданите от Западните Родопи, „Веда Словена“ (1997).

След появата на стихосбирката му „Вечерен тромпет“ Радой Ралин казва:

„Непременно притежавайте тези стихове! Книжка, все едно, няма да си купите. От библиотеките трудно ще ви намерят – къде 5000 библиотеки са се вредили при 1000 тираж? Тогава си вземете една тетрадка от 50 страници и си я препишете тази стихосбирка… Поетът просто те превзема. Откога ни се четеше такъв поет!“.

Площад Славейков

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.