Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Промяната на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е на финалната права, след като вчера изтече срокът за подаване на номинации в Народното събрание, което избира комисарите. Мандатът на председателя и четирима души от настоящия състав изтече преди месеци и не изглеждаше, че някой бърза да ги подменя, докато премиерът Бойко Борисов не "разпореди" това да стане веднага - ядосан на съобщения в медиите, че към онзи момент предстои повишение на цените на парното, докато правителството обяснява как благодарение на него цената на природния газ е паднала драстично след споразумение с "Газпром" (до това се стигна, след като Европейската комисия застави руския газов доставчик да намали цените за определени държани от ЕС, в противен случай щеше да има санкции за "Газпром" - б.р.) В действителност повишение на цени има, но в сравнение с миналогодишните -  за предстоящата зима сметките ще са по-ниски. 

Така Народното събрание набързо започна процедура по избор на наследник на Иван Иванов и четиримата комисари в КЕВР. В парламента е постъпила само една номинация за председател на независимия регулатор. ГЕРБ - без никаква изненада, предлага досегашния директор на дирекция в КЕВР Пламен Младеновски. Управляващите, заедно с ДПС, дори промениха критериите за заемане на поста - изискуеми 5 г. стаж в бранша, вместо 7, както беше досега, за да могат да обезпечат номинацията си - с аргумент "да се даде път на младите". 

 
Общо кандидатурите за комисари пък са 8, като едно от имената на ГЕРБ дори е предложено и за комисар със стаж в енергетиката, и за такъв с икономически стаж. Става въпрос за Георри Добрев, който е юрист, работил в АЕЦ "Козлодуй", за дружеството "Южен поток", както и към БЕХ. Стажът му започва в общината на район "Студентски" през 2005 г., като до 2011 г. заема позиции в местната администрация, а след това влиза в енертийните дружества.
 
Пак ГЕРБ предлага и любопитната кандидатура на Любомир Дреков - това е 37-годишният бивш кмет на район "Студентски" в столицата, който загуби местните избори миналата есен. Именно кметският му опит е основанието на управляващите да го предложат за комисар с икономически стаж, става ясно от представянето на номинацията в сайта на парламента. 
 
Управляващите предлагат и Валентин Терзийски за комисар. Той в момента е в ръководството на общинската "Топлофикация София", като в годините назад е работил в различни топлофикационни дружества, сред които и такива, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. Той е и първият председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. Терзийски и автор на последния проект за модернизация на затъналото финансово и проблемно столично парно, приет от Столичния общински съвет миналата година, става ясно от биографичната справка. 

Бившият директор на "Топлофикация София" Кремен Георгиев също е номиниран за член на КЕВР, но от партията на Веселин Марешки - "Воля". Георгиев сега е председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества, а пък неотдавна сам каза пред Нова тв, че нужда от рокади в регулатора няма. Георгиев преди това също е работил в топлофикации, свързвани с Ковачки - преди да оглави за кратко столичното парно, откъдето сам подаде оставка, той бе шеф в топлофикацииите във Враца, Велико Търново и Перник.

Пак ГЕРБ предлага за нов мандат в КЕВР и настоящата комисарка Евгения Харитонова, която е в регулатора от 2014 г., работила е в НЕК, беше и зам.-министър в енергийното министерство в първия кабинет "Борисов".
 
БСП предлага за нов мандат настоящия член на независимия регулатор Димитър Кочков, който отговаря за водния сектор. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също залага на проверен кандидат - представителят на КЕВР и сега Владко Владимиров.

От парламентарната група на ДПС няма направена номинация. 

 

 

Коментари

 's picture

Pen40

Майко мила!

От калинка нагоре, мила моя майно льо, като повечето са марокански скакалци. Където минат, след тях трева не никне. Пример -> тия от община Студентска.
 Nick  F's picture
Nick F
Nick F

Абе....

Дреков е бивш кмет на район Лозенец. Естествено за два мандата нищо не направи и логично загуби.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.