Законова поправка, с която общинските съвети да могат да заседават и дистанционно - тоест онлайн, винаги, когато решат, внесоха депутати от ГЕРБ. Инициативата идва близо 4 месеца, след като в България бе обявено извънредно положение заради коронавируса, което продължи 2 месеца - от 13 март до 13 май, а сега държавата е в "извънредна епидемична обстановка". Мерките заради пандемията бяха отслабени. А за последните 24 часа България постави нов собствен рекорд за брой новооткрити заболели от COVID-19 - 186 в рамките на последното денонощие. 

За промяна в Закона за местната власт и местната администрация, която да позволи на местните парламенти да работят дистанционно, се заговори още в началото на коронакризата. Досега обаче само извънпарламентарни сили - като "Демократична България", поставяха въпроса за ремонт на нормативните актове. На повечето места в страната дълго след обявянето на извънредно положение заседаваха само общинските комисии, но заради липсата на регламент заседания на съветите онлайн нямаше. Пред парламента темата поставиха и съветниците от ГЕРБ в Столичната община. СОС започна да се събира дистанционно чак в края на април, защото в т.нар. "извънреден закон" чак през април се появи опция за виртуални заседания на органите на власт. Но само при определени обстоятелства - в случая пандемия. 

Сега идеята е възможността да се заседава дистанционно - като се осигурява пряко виртуално участие, наличине на законов кворум и гаранция за лично гласуване, да може да важи и извън извънредни ситуации. Тоест - опцията да съществува по всяко време. 

Дали общинарите ще се събират физически или виртуално на сесия ще могат да решават самите те - ако извененията на ГЕРБ бъдат приети. В мотивите си депутатите от управляващата партия твърдят, че така в заседания ще могат да участват и хора под карантина, и хора, които физически се намират извън града и или извън страната, когато е взето решение за виртуално заседание. Мярката съответства на технологичните реалности, с които трябва да се съобрази законът, става ясно още от обясненията към внесения законопроект.