Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Не разбирам защо отхвърлянето на расизма и признаването на тежки грехове в миналото трябва да е проблем за нас, българите. 

Да, ние сме били векове поробен християнски народ в рамките на Османската империя, и още половин век - в рамките на Съветската. И нямаме никакъв принос и вина за периодите на расизъм и насърчаване на робството, опетнили историята на Западната цивилизация. 

Но тук има един изключително важен момент - нашата историческа цел, нашата възрожденска мечта, нашата днешна борба е да се откъснем от Османската и азиатската орбита и да бъдем интегрална част от Европейската цивилизация. Без да носим вина за расизма, ние СМЕ част от общност, която категорично го отхвърля. Без да сме били робовладелци, ние сме забранили робството с първата си, европейска по характер, конституция. Ние трябва да приемем отхвърлянето на робството и расизма със самочувствие и гордост - именно защото не сме съпричастни. И няма нищо лошо да бъдем съпричастни и солидарни към историческия срам на събратята ни в ЕС, макар и да не го изпитваме. 

Често срещам въпроса "Защо трябва Европа да се срамува от периодите, в които е насърчавала робството и приемала расизма, след като други (турците, арабите, африканците), които са не по-малко виновни, не се срамуват?"

Отговорът, приятели, е много прост. Европейската цивилизация е основана на християнската вяра и хуманизма. Нищо не е по-противно на християнството и хуманизма от робството. Нищо не е по-противно на нашите изконни ценности от идеята, че хората могат да имат различни права според цвета на кожата или произхода си.

Европа и ранните САЩ са изпитвали огромна вина и гузност в периода на плантационното робство и търговията с роби. Гузността на християни, които потъпкват основата на вярата си - ценността на човешката личност и равенството пред Бога. Расизмът, прочее, е опит за измъкване от тази вина - той е следствие, а не причина, отчаян опит да се замаже очевидният грях с още по-греховното твърдение, че черните може би не са чак толкова хора. 

Затова и не се чудете, че европейските християндемократи гласуват ЗА резолюцията (въпреки много левичарски текстове вътре). Това не значи, че са станали леви.  Значи, че са останали християни.

Коментарът е част от публикация в профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

Коментари

Всичко хубаво Радане, само дето....

...не мога да се съглася с хора, които понеже са доста млади не са познали истинското лице на расизма и робството, но се възползват за да стигнат до крайност в отричането. Опитите да се отхвърли всичко изградено и да се замени с.....нищо. Та те дори не знаят какво да предложат в замяна.

Да искаме репарации за робството от Турция

Ако се върви по тази линия може да се стигне до логиката да се поискат реперации от Турция за 500 гдини робство. Защо не? Каква е разликата между черните роби и белите? Не съм чел на чернокожите роби в Щатите да са им удържали зъбен данък, какъвта за плащали българите на турските изедници. И въобще ако се разрови бунището на историята може да се разнесат ужасни зловония. А Радан просто иска да е мерудия на всяко гърне след като се провали в политиката с гръм и трясък...
 's picture

kuleto44

Радан малко се е поувлякал и

Радан малко се е поувлякал и почва да залита в евроатлантическата си, християнска и хуманистична екзалтация. Имаме толкова други поводи да се срамуваме от нашата изостаналост в европейското си развтие,че по-добре да не пречим на събратята от Европа и Америка да преодолеят обзелия ги срам,а ние да помислим за правата и на нашите братя и сестри с различнчна сексуална ориентация,например; за срамната хомофобия, обхванала не малка част от управляващо войнство.Или ще си траем ,за да не дразним избирателите. Сетих се за това покрай изборите в Полша и покрай последните промени в кандидат-членката за ЕС Черна гора.Посланниците на западните страни у нас са си все така самотни,когато наближат ЛГБТ прайдовете.Ние се отвръщаме в недоумение и не ни е срам от скудоумието , невежеството и престъпната омраза,прокламирана у нас на всякакви нива. .Европейци сме, Радане и Христо, ама не до там. Малко срам няма да ни е излишен .И съпричастост- ама не в това, за което така страстно си се вкопчил.

неможе да искаш от всеки

неможе да искаш от всеки либерал да бъде и гей или..?

закакво бре джанам ъ-а?

Темата с робството е отдавна приключена(или поне би трябвало)също и като темата с турското робство,ние не искаме никакви репарации.Сега всичко това в Щатите го използуват политически ултра левите демократи срещу Тръмп(бетработните безделници Антифа и т.н.не ги коментирам),и винаги на всички са виновни християните.С подобни статии се влиза в ролята на полезните идиоти и отблъскване на избиратели(не за първи път разбира се).
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

За заклеймяването на злото не бива да има давност!.

Иначе звероподобните действия под една или друга форма ще се повтарят. Ердоган например работи упорито за възкръстването на Османска империя, макар и не в същия формат. Голяма простотия е да се втълпява, че г-н Кънев се е провалил в политиката. Обратното - не му се дава да работи за благото на България. Значи Кънев се провалил, а Борисив, отреклият се от името си Горанов, К.Домусчиев се въздигнали, без да убедят обществото и света, че не са рекетьори?!

Не е нормално да се намесват

Не е нормално да се намесват десет теми в една.Думусчиев е една тема-Барба Ганьос друга макар и близка,а залитането у лево на десният Радан(макар и свестен визионер)е друга-много моля!!!

Не е нормално да се намесват

Не е нормално да се намесват десет теми в една.Думусчиев е една тема-Барба Ганьос друга макар и близка,а залитането у лево на десният Радан(макар и свестен визионер)е друга-много моля!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.