Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Демократична България" оповести декларация срещу поправките в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, внесени от "Обединени патриоти". От формацията изтъкват, че през послените години граждаските организации, които критикуват политическата корупция и върховенството на закона са заклеймявани като "соросоиди", "анархо-либерали", "чуждестранни агенти. И припомнят, че свободата на сдружаването е гарантирано от Конституцията.

Ето какво се казва в декларацията на "Демократична България":

Конституционното гарантиране на свободата на събранията, свободата на сдружаването и плурализма на гражданското общество е базисно условие за съществуването на демократичната правова държава. Последните няколко години обаче тези основни свободи целенасочено се ограничават за определени граждански организации, които независимо и обективно се опитват да отразяват случващото се в страната – проблемите на политическата корупция, която не се разследва ефективно, ерозията на върховенството на правото и постоянните атаки срещу независимите съдилища и съдии, унищожението на природата и погазването на европейски регламенти, нарушаването на човешки и граждански права, липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в действията на управляващите. 

Нещо повече, тези независими организации системно са атакувани и заклеймявани като „соросоиди“, „анархо-либерали“, „чуждестранни агенти“ и наричани с всякакви манипулативни епитети. Неколкократно бяха правени и опити за законодателно ограничаване на различни аспекти от дейността на гражданските организации – до този момент неуспешно. 

Поредният опит е от 1 юли 2020 г., когато 16 депутати от управляващото мнозинство (т. нар. „Обединени патриоти“ – ВМРО) предложиха поправки в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Става дума за поправки, които са рестриктивни и рискови за свободата на сдружаване и дейността на гражданските организации. С новия законопроект се предлага да бъдат ограничени правомощията на новосъздадения Съвет за развитие на гражданското общество, в който членуват 14 активни организации, избрани в една безспорно прозрачна и състезателна процедура. В законопроекта се предлага да бъде ограничена функцията на Съвета по формиране на политики и мерки за гражданския сектор, премахва се водещата роля на органа при изработването на Стратегията за развитие на гражданското общество, както и предвиденото администриране на публично финансиране за гражданските организации.

В законопроекта е заложено и де факто ограничаване на финансирането на неправителствени организации от чуждестранни донори. Въвежда се задължение за организациите, получаващи такова финансиране, да се отчитат пред Министерството на финансите за всяко дарение над 1000 лева. Предвижда се също създаването на специален регистър за финансирането на неправителствени организации от чуждестранни донори, като се дават правомощия на министъра на финансите за назначаване на финансови инспекции, които да се извършват от Агенцията за държавна финансова инспекция. 

По този начин най-активните български граждански организации ще бъдат брандирани като „чуждестранни агенти“. Създава се възможност за налагане на сериозни имуществени санкции спрямо организациите, които не декларират полученото финансиране от чуждестранни донори. Въвеждането на новия режим ще действа ограничаващо върху свободата на сдружаване и ще превръща определени организации в постоянна цел на различни манипулативни атаки.

В същото време, с изменение в антикорупционния закон (ЗПКОНПИ), се предвижда председателите и членовете на управителните органи на организациите да подават специални декларации за имуществени интереси, аналогични на декларациите на лицата, заемащи публични длъжности.

Трябва да се подчертае, че предложените ограничения са насочени изключително към организациите, осъществяващи дейност в обществена полза и не обхващат тези в частна полза. И то при положение, че самият ЗЮЛНЦ и в момента изисква по-строги стандарти за прозрачност и отчетност за организациите в обществена полза.  

Демократична България вижда в това поредната директна атака срещу независимия граждански сектор в България и по специално срещу организациите, работещи в обществена полза. Вместо реална подкрепа от институциите  за различни граждански инициативи, получаваме нови ограничения за свободата на сдружаване и манипулативни внушения за зависимост от чужди интереси. Това е поредният опит за подчиняване на независимото гражданско общество, който е заимстван от законодателството на Русия и Унгария.

Настояваме да бъде блокирана тази законодателна инициатива. В противен случай ще сигнализираме институциите на ЕС и Съвета на Европа за нарушаване на основни демократични ценности и свободи.

Коментари

 's picture

Petyo9

Уинстън Чърчил:

"Онези които навремето избраха демокрацията вместо хляба днес ядат 300 вида хляб. Онези които навремето избраха хляба вместо демокрацията нямат нито демокрация, нито имат сега какво да ядат." ======================================================= Това го цитирам за всеки случай, защото е показателно какво става когато едно общество вместо да се бори за демокрацията постоянно търси "спасител" или някой който да го "оправи" ( и най-вече да го стриже и дои) и цял живот търка билетчета със стотинка. Кажете - има ли друга политическа сила освен ДБ която да иска демокрация и върховенство на правото и закона? Има ли друга политическа сила която така ясно и контрастно да е дефинирала политическите си идеи и приоритети? Има ли друга политическа сила така подготвена и решена да раздели наново властите и да върне свободата на медиите? Изберете демокрацията, защото иначе ще загубите не само нея...
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Без значение какви са

Дали са соросоиди или руски ушанки, на всички до един трябва да бъде заголен финансовия задник, защото гражданското общество има право да знае кой плаща и кой е собственик на въпросните субекти и в чий интерес те упражняват дадените им свободи. След като не можем да взривим стената на яз. Копринка по време на събора, добре е поне да знаем кой плаща музиката на руските подлоги.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

НФСБ с 2 % електорат получи от Борисов два важни

поста в правителствения екип.Каракачанов - също. Патриотите ще правят това, което е угодно на Борисов. В крайна сметка те с това се изхранват - с продажба на съвест.
Мартин Иванов's picture
Мартин Иванов
Мартин Иванов

популисти

С всеки изминал ден започвам да се убеждавам, че "Демократична България" не са автентичен наследник на СДС и ОДС, ами обикновенни популисти, за мое съжаление...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.