Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Еврокомисията е готова да ускори процедурата по издаване на разрешение за продажба в ЕС на лекарството ремдесивир и това да стане до края на седмицата, съобщи днес говорителят по въпросите на здравеопазването Стефан де Кеерсмаакер.

Съществуват данни, че това лекарство ускорява лечението на коронавирус.

ЕК преговаря с различни производители, сред които американската компания „Гилиъд“, за доставка на препарата. Говорителят обаче не можа да каже какви количества и на каква цена се договарят. Според него количествата се предвижда да бъдат съобразени с броя на постъпилите в болница в ЕС с новото заболяване. 

Същевременно Де Кеерсмакер заяви, че ЕК е научила от медиите, а не от властите във Вашингтон, че САЩ изкупуват почти всички произведени по света количества ремдесивир.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча разрешаване на продажбата на ремдесивир в Европа. В САЩ курсът на лечение струва 5080 долара.

Съществуват генерични лекарства със сходни качества, произвеждани в Азия, които струват под 100 долара.

Ремдесивир е одобрен за използване в САЩ, Индия, Южна Корея и Япония.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.