Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Девет месеца след последната ми писмена декларация до Вас и почти година и пет месеца след Вашето решение от 6.02.2019 г. да бъда разпитан, Вие постановихте с определение от 24.06.2020 г., буквално казано, „че не му е дошло времето”. По този начин Вие демонстрирате или непознаване, или умишлено погазване на релевантните текстове от НПК... Освен това създавате впечатление, че сте силно зависими от прокуратурата."

Това пише в своя декларация основният обвиняем по делото КТБ Цветан Василев, след като на миналото съдебно заседание на 24 юни съдът за пореден път отказа да му даде думата за защита.

Василев иска като алтернатива поне да може да задава писмено въпроси на свидетелите, примерно на Бисер Лазов, чиито разпити продължиха много месеци, но той нямаше възможност да го пита нищо.

В обръщението до съда, което днес изчете адвокатът му Константин Симеонов, Василев твърди още, че българската прокуратура е "заинтересована страна в това дело, тъй като е съучастник от самото начало на хората, организирали и осъществили изкуствения фалит на КТБ. Разграбването на активите на банката също се реализира под мълчаливия поглед и чадъра на същата тази прокуратура, която остана сляпа и глуха относно множество сигнали".

Василев пише до съдия Виржиния Петрова още:

"Наред с това Вие не пожелахте да изискате ежедневните електронни таблици, изготвяни по признание на самия Лазов и съдържащи важна информация относно начина на функциониране на така наречената от самия него „Фирма“, но и редица други интересни аспекти като инициалите ДП и ДП1 и тяхната роля. Това не са прищевки, а съществена част от доказателствата за принципите на функциониране на системата, която ще има изключително значение за разкриване на обективната истина. Ако, разбира се, Вие имате и минимални намерения да достигнете до нея, а не до истината на Главния прокурор Иван Гешев и компания."

Той твърди, че обвинението е заинтересовано "да се хареса на покровителите си от задкулисието", а по този начин съдийката "става техен съучастник".

Ако съдът не реагирал незабавно - да му позволи да задава въпроси и становища, да изиска документи за дълговете на Бисер Лазов, както и споменатите "електронни таблици", с които той разказа как се е отчитал на Василев, подсъдимият иска отвод на съда

Същевременно своя декларация прочете и адвокатът му Константин Симеонов (другият защитник - Лазар Карадалиев, е в ареста по обвинение за ОПГ за пране на пари, б.р.).

"...Това бе поредното искане за спазване на закона. Както вече казах - и това е видно от делото, - подобни искания бяха правени от защитата още в хода на досъдебното производство (разследването на прокурактурата, б.р.). Тогава от страна на прокуратурата последва отказ с аргумента, че тези обяснения могат да попречат на разкриване на обективната истина... Как обясненията на обвиняем, респективно подсъдим, могат да попречат на разкриване на обективтната истина от представителите на прокуратурата - не беше обяснено по никакъв начин."

Той припомни за презумпцията за невиновност - че всеки е невинен до доказване на противното и че е "абсолютно без значение дали държавното обвинение е внесло обвинителен акт от пет, пет хиляди или десет хиляди страници" (явна закачка с Иван Гешев и "труда на живота му " - обвинителния акт по КТБ, б.р.).

Намира още нарушени правото на равнопоставеност на страните и правото на защита на всеки човек.

Тъй като е отправил искане за разпит на Цветан Василев преди почти година и половина - на 6 февруари 2019-а, Симеонов напомни, че миналия път - на 24 юни, е заявил, че ако не получи отговор на искането си за разпит на клиента му, повече няма да влезе в зала.

"Може да се попитате защо тогава съм тук. Тук съм, защото получих отговор - и този отговор е следният - "процесът ще се развива, така както определи едната страна в него - по-равнопоставената - прокуратурата".

Симеонов също така изтъкна чл. 277, ал. 1 от НПК, който казва за началото на всяко едно дело: "Председателят поканва подсъдимия да даде обяснения по обвинението" и ал. 2: "Подсъдимият може да дава обяснения във всеки момент на съдебното следствие." Естествено нищо от тези неща не се случило до момента.

Симеонов също поиска отвод на съдебния състав, обаче веднага и безусловно.

Всичко случило се видимо ядоса съдия Виржиния Петрова, която постанови, че ще се произнесе... но другия път - на 8 юли.

"Никой не може да ми поставя ултиматуми", каза съдийката и закри заседанието.

Така всички изненадващо трябваше да си тръгнат още в началото на деня, включително свидетелят Орлин Русев, чиито разпити текат.

 

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.