Европейската централна банка е отнела лиценза на малтийската банка Satabank, която има български собственици, съобщава агенция Ройтерс.

Новината е съобщена за медията от финансовия министър Едуард Скиклуна и Малтийския орган за финансови услуги. 

Решението за отнемането на лиценза е взето именно по препоръка на местния регулатор. 

Бърза проверка в иначе ограничената информация на малтийския търговски регистър показва, че банката има двама големи акционери - това са Signia holding LTD, регистрирана в Малта, и българинът Христо Георгиев Георгиев, който пък е регистриран с адрес в Цюрих, Швейцария. Той обаче притежава  по-малък дял. В същото време той е записан и като един от легалните представители и директор в първата компания, голям акционер. Тоест той участва в собствеността на банката и по този начин.

Допълнителна проверка в българските регистри показва, че Георгиев е един от основателите и на българската компания за електронни пари "Айкарт". Нейни офиси работят из почти цяла Европа, включително в Цюрих, Швейцария. Иначе централата й е във Варна.

Satabank е създадена през 2014 г. Малтийските власти са замразили 12 000 сметки на банката още през 2018 г. във връзка с разследване за предполагаеми нарушения на законодателството срещу изпирането на пари и подозрителни трансакции в милиони евро. 

От вчерашното решение на властите става ясно, че одиторската фирма Ernst & Young влиза в банката като администратор, докато тече разследване. 

Според местната медия Times Of Malta става дума за трансфери в размер на около 130 млн. евро. Изданието още през 2019 г. е писало, че банката е била глобена с рекордните за Малта 3 млн. евро заради нарушения. 

Това е второ отнемане на лицез на банка, базирана в Малта, след като през 2018 г. ЕЦБ направи същото с PIlatus Bank, която също беше замесена в нарушения на законите за прането на пари. 

От фейсбук пост на разследващия сайт "Биволъ" виждаме, че за проблемите в банката и за българската връзка се знае още от 2018 г. Под поста обаче от Айкард са уточнили, че проблемите на Satabank няма да засегнат работата на "Айкарт" и разплащателното приложение LeoPay. Според отговора на дружеството - то е отделно и със самостоятелно управление. 

Малта е част от еврозоната и точно затова местните регулатори само потвърждават решението на ЕЦБ, която е истинският съдник на банковите системи в зоната. 

Отговорът

Привечер до медиите бе разпространен пространен отговор от името на Георгиев, в който се говори за черен ПР. Твърденията за съмнителни сделки или клиенти не са потвърдени от нито един орган до този момент - заявява собственикът. И посочва Малта като виновник.

"Наказанието, наложено от малтийските власти, е неочаквано и неоправдано и от своя страна е последвано от серия фалшиви новини в малтийските медии, които паралелно с действията на MFSA имат за цел да навредят на авторитета на банката и на акционера Христо Георгиев. Сто процента от тиражираните през периода новини от някои малтийски медии срещу Христо Георгиев, са неверни и представляват целенасочен черен ПР, който има за цел да дискредитира банката и собственика й", се казва в него.

 Ето и цялото изложение:

Официално становище на Христо Георгиев, инвеститор в „Сатабанк“, относно отнемането на лиценза на банката в Малта 

Във връзка с тиражираното днес съобщение в някои малтийски медии за отнемането на лиценза на „Сатабанк“, в която съм инвеститор, се обръщам към българските медии с официално становище по темата:

Днес няколко малтийски медии тиражираха съобщението, „Сатабанк“, в чието основаване и собственост участва българският гражданин Христо Георгиев, е с отнет лиценз, считано от 30 юни 2020 г. В съобщението се казва, че Европейската централна банка е приела решение за отнемане на лиценза на малтийската банка, която беше лицензирана и под надзора на Малтийската комисия за финансови услуги (MFSA) през 2014. Решението бе взето по предложение на местния регулатор MFSA.

След критики от страна на малтийските власти, Малтийската комисия за финансови услуги MFSA през октомври 2018 г. наложи мораториум и взе контрола върху банката, акт, който беше обжалван от банката и акционерите в съда на Малта.

Срещу банката и нейните акционери и служители не са провеждани разследвания. Не са известни или доказани и нарушения на законите за мерки срещу пране на пари, извършени от банката или каквито и да е други сериозни нарушения на законите. Наказанието, наложено от малтийските власти, е неочаквано и неоправдано и от своя страна е последвано от серия фалшиви новини в малтийските медии, които паралелно с действията на MFSA имат за цел да навредят на авторитета на банката и на акционера Христо Георгиев. Сто процента от тиражираните през периода новини от някои малтийски медии срещу Христо Георгиев, са неверни и представляват целенасочен черен ПР, който има за цел да дискредитира банката и собственика й.

Твърденията за съмнителни сделки или клиенти не са потвърдени от нито един орган до този момент. Няма разследвания срещу банката, нейните служители и срещу съдружниците. Няма извършени нарушения на законите за мерките против пране на пари от банката или каквито и да е било други сериозни нарушения на законите. Наложената глоба от малтийския орган е неоснователна и се обжалва в съда в Малта, както от банката, така и от самото Компетентно лице. По инструкция на малтийските органи клиентите, които са имали средства в банката, са ги получили обрано. 

Всички публикации в малтийската преса против Банката и съдружниците са неверни и целят да увредят репутацията на българските инвеститори. Като реакция на проведените целенасочен черен ПР са заведени три дела за клевета срещу малтийските медии и автори, които предстои да докажат неверността на съдържанието им.  Предстои завеждането на допълнителни дела за кл евета и тиражиране на невярно съдържание в малтийски медии. 

Решението за отнемането на лиценза на „Сатабанк“ беше взето от ЕЦБ по принуда  след като след двугодишно управление на банката от Малтийската комисия за финансови услуги (MFSA) и Компетентното лице, за периода от 2018 г., на банката бяха начислявани прекомерно високи такси (700 евро на час), в резултат на което капиталът й падна под необходимия минимум. Отнемането на лиценза на „Сатабанк“ е в резултат именно на това обстоятелство – падане на капитала под минимум, а не доказване на каквито и да е нарушения или злоупотреби. 
Решението на ЕЦБ е неоснователно и ще бъде обжалвано пред съда на ЕС. 

Възниква въпросът – каква е причината за целенасочената „война“ срещу дейността и авторитета на „Сатабанк“ в Малта. Нашето становище е, че срещу банката бе проведена целенасочена акция на Малта с крайна цел да ликвидира Satabank, която е европейски конкурент на пазара на платежни услуги, като по този начин защити пазарния дял на местните малтийски банки. Не на последно място Малта използва Satabank и нейната чуждестранна собственост като изкупителна жертва, за да възвърне репутацията си пред европейските институции, които от дълго време критикуват страната за корупция и липса на ефективни мерки срещу прането на пари.

„Сатабанк“ предoставяше модерни услуги за електрони пари и картови плащания на европейските граждани и малки и средни търговци в Европа. 

След събитията със Сатабанк през 2018г. всички български органи, включително БНБ, ДАНС, НАП, КЗП, НОИ и други извършиха в продължение на дванадесет месеца пълна проверка на дейността и клиентите на „Айкарт АД“, както и на неговия агент „Майпос“ АД. Не бяха установени никакви нарушения. 

Христо Георгиев е съосновател на iCard и мyPos, които по никакъв начин нямат общо със „Сатабанк“ и са доказан иновативен и устойчив бизнес, със заслужена репутация и доверие в потребителите. От април месец 2020 г. Христо Георгиев вече не е съсобственик в iCard. 

Христо Георгиев е един от участниците в току що излязлата книга на Agustin Rubini - “Fintech Founders”, която се разпространява от Amazon. Книгата представя 70-те основатели на финтех индустрията в света и отрежда важно място на българския предприемач като един от влиятелните представители на индустрията.