Еврокомисията представи днес на Съвета на ЕС проектите за преговорните рамки за Северна Македония и Албания.

Така бяха очертани насоките и принципите на двете страни по време на преговорите за присъединяване.

ЕК бе поканена да представи предложенията през март, след като Съвет „Общи въпроси“ взе решение за започване на преговори.

Предложенията се основават на преразгледаната методология за членство, възприета през февруари, изтъкна еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей. Той очаква в най-скоро време първите междуправителствени конференции със Скопие и Тирана.

Рамките

Рамките установяват насоките и принципите на преговорите сза членство с всяка страна кандидатка. Те се разделят на три части:

• 1. Принципи за управление на преговорите;

• 2. Същност на преговорите;

• 3. Процедура на преговорите.

Целта е Северна Македония и Албания да приемат ицзяло европейското законодателство и да гарантират пълното му прилагане и спазване в момента на присъединяването им.

Тези рамки се основават на опита от предишните разширявания на ЕС и провеждащите се преговори. Те съдържат преразгледавана методология на разширяването, вземат предвид променящото се законодателство и откразяват личните заслуги на страните и специфичните ситуации.

Надеждността се засилва чрез още по-силно наблягане върху основните реформи – като се започне от върховенството на закона, функционирането на демократичните институции и обществената администрация, както и икономиката на двете страни. Предсказуемостта на процеса на присъединяването може да бъде засилена чрез повече яснота на положителните последици, до които може да доведе напредъкът на реформите, както и върху потенциално отрицателните резултати при липса на прогрес, продължителна стагнация или отстъпление в прилагането на реформите и изпълнението на изискванията.

Какво предстои

ЕК представя проекторамките на страните членки, които получават и актуализирана информация за напредъка на двете кандидатки. След като страните членки одобрят рамките, ротационното председателство на Съвета на ЕС ще представи договорената обща позиция на Съюза на първата междуправителствена конференция с всяка една от двете страни. Така ще бъде белязано формалното начало на преговорите. Тогава рамките ще бъдат огласени публично.