Италианската полиция е заловила днес 14 тона амфетамини, които казва, че са произведени от групировката "Ислямска държава" в Сирия, предаде Си Ен Ен.

Пратката, заловена в три контейнера в югозападното пристанище Салерно, съдържала 84 милиона хапчета от наркотика с пазарна стойност от 1 милиард евро.

Следователите казват, че това е най-голямото залавяно количество наркотик в света, предаде телевизията.

Хапчетата са носели логото "Каптагон" или наркотикът на джихада.

"Знайно е, че ИДИЛ/Даеш финансира терористичните си дейности в голямата им част с трафик на синтетични наркотици, произвеждани най-вече с Сирия, която стана водещият световен производител на амфетамини в последните години", съобщи италианската полиция, цитирана от Си Ен Ен."Според ДЕА (Администацията на САЩ за борба с наркотиците - US Drug Enforcement Administration), ИДИЛ използва широко този вид дрога във всички територии, върху които упражнява влияние и контролира неговата продажба".

Групировката също е способна да произвежда големи количества синтетични наркотици за продажба на световните пазари, реализирайко огромни приходи, се казва още в полицейското съобщение.

Следствието и залавянето на пратката са по нареждане на прокуратурата в Неапол, се казва още в него. Полицията смята, че заловените наркотици са били предназначени за разпространение в Европа от различни организирани престъпни групи.

"Хипотезата е, че по време на блокирането, поради глобалната епидемиологична ситуация, производството и разпространението на синтетични наркотици в Европа практически е спряло и затова много трафиканти с различни организирани престъпни групи са се насочили към Сирия, където изглежда не се е забавил", казаха полицаи.

Генерал Габриеле Фаила, ръководител на финансовата полиция в Неапол и околната провинция, каза пред Си Ен Ен, че смята, че редица престъпни групи може да са се събрали заедно, за да закупят огромната пратка.

Обикновено трафикантите не изпращат толкова лекарства наведнъж, защото е твърде рисковано, каза Фаила и добави, че нито една група не би могла да се справи с толкова много хапчета наведнъж.

"Това е забележително доказателство за„ връзката “между финансирането на тероризма и интересите на организираната престъпност", добави той.

"Каптагон" първоначално е търговската марка на лекарствен продукт, съдържащ синтетичния стимулант фенетилин. Той вече не се произвежда или използва, но наркотиците, носещи името "Каптагон", редовно се изземват в Близкия изток, според Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA).

Лекарството е често срещан стимулант в Близкия изток и се използва и в някои страни, граничещи с Европейския съюз, съобщиха от организацията.

"В допълнение, някои скорошни медийни съобщения свързват този наркотик с извършителите на терористични актове в Европа или терористичните групи, базирани в конфликтни райони на Близкия изток", добавя EMCDDA.

През 2015 г. CNN съобщи за американски служител, който вярва, че някои бойци на джихадистите използват Captagon, което може да причини прилив на енергия и еуфория.

Освен, че се съобщава, че сами приемат наркотиците, бойците в Сирия от двете страни на сраженията също могат да печелят от производството и трафика на хапчета, обяви Службата на ООН за наркотици и престъпност (UNODC).

"(Ислямска държава) и Ал Нусра Фронт също се смята, че улесняват контрабандата на химически прекурсори за производството на Captagon", заяви шефът на UNODC Юрий Федотов на пресконференция през юни 2015 г.

Фалшифицираните таблетки Captagon съдържат амфетамин, както и други химикали, според UNODC.