Бившият шеф на руските операции в ЦРУ Стив Хол определи обяснението на Тръмп, че не е бил запознат с информацията, че Русия е плащала на талибаните да убиват американски войници, за "глупост", защото данни за потенциални заплахи минават през различен филтър между институциите.

"След 11 септември всеки път, когато се съобщава инфромация за заплаха за живота на американци, този вид информация преминава много бързо и не е необходимо да бъде проверявана", обясни Хол пред "Бизнес Инсайдър". "Така и трябва да бъде, защото резултатът може да бъде ужасяващ. Може да бъдат убити американци".

Ако основната разузнавателна информация е съмнителна или ако има дебат за нейната достоверност, "това също се споменава, но едно нещо, което не се прави - и на това са учени разузнавачите от самото начало - е просто да се отпише", обяснява той.

Хол обясни, че ще е "лудост", ако на президента не се съобщава информация, когато източникът не е 100 процента проверен.

Върховни служители на Белия дом са разполагали още през март на 2019 г. със секретната информация, че Русия предлага пари на талибаните за убийството на американски войници, съобщи Асошиейтед прес. Това е с цяла една година по-рано отколкото се смяташе първоначално.

 
Бившият анализатор на ЦРУ Родни Фараон, който в миналото е предоставял брифинги на президента Клинтън, сподели пред "Бизнес Инсайдър", че "несъответствието в разузнавателната общност относно достоверността на информация, означава, че темата е била достатъчно важна, за да бъде повдигната до равнището на дискусия между различни агенции".

"Това е информация, в която става въпрос за безопасността и сигурността на американските военни части. Този вид информация би трябвало да бъде маркирана като важна, особено ако идва от комуникационните канали на тайните служби".

Бившият служител на ЦРУ Дейвид Прийс изрази скептицизъм относно твърдението на Тръмп, че не е знаел за информацията. Той написа в туитър, че ако това е така, то това е "срам за системата".

"Бизнес Инсайдър" писа по-рано, че служители на НАТО са получили брифинг по темата, което повдига още въпроси защо американски служители са преценили информацията за достатъчно важна за организацията, но не и за Белия дом.

Министерството на отбраната на САЩ обяви, че "няма силни доказателства да се потвърди скорошните обвинения, открити в доклади", но подчерта, че "винаги взима безопасността и сигурността на военните сили в Афганистан и навсякъде по света много сериозно и затова постоянно предприема мерки да предотврати вредите от потенциални заплахи".