Върховни служители на Белия дом са разполагали още в началото на 2019 г. със секретната информация (която все още не е доказана), че Русия предлага пари на талибаните за убийството на американски войници. Това е с цяла една година по-рано отколкото се смяташе първоначално, твърдят запознати американското разузнаване източници на Асошиейтед прес.

Тази оценка е била включена в поне един от писмените ежедневни разузнавателни брифинги на президента Доналд Тръмп по онова време. Тогавашният съветник по националната сигурност Джон Болтън също споделил на колеги, че е запознал Тръмп с информацията на разузнаването през март 2019 г.

Белият дом все още поддържа тезата, че президентът все още не е запознат с оценката на тайните служби, тъй като все още информацията не е потвърдена. 

Болтън отказа да коментира в понеделник, когато бе попитан дали той е информирал Тръмп по въпроса през 2019 г. В неделя той обвини Тръмп, че отрича да знае за руските провокации, за да оправдае липсата на реакция на администрацията му.

Източници на Асошиейтед прес обявиха, че настоящият съветник по националната сигурност Робърт Обрайън също е представил в брифинг за Тръмп информация за съглашателството между Русия и талибаните.

Обрайън отрече и подчерта, че въпреки че информацията "не е потвърдена", администрацията се подготвя да реагира, ако това се случи. В първия си мандат Тръмп се стреми да подобри отношенията си с Москва, като през тази година се опита да върне Русия в Г-7.

Властите заявиха, че не смятат оценките на разузнаването през 2019 г. за особено притеснителни, като се има предвид, че руската намеса в Афганистан не е ново явление