Делото срещу бившия полицай Дерек Шовин и тримата негови колеги, обвинени за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд на 25 май в Минеаполис, е насрочено да стартира на 8 март 2021 г., предаде Си Ен Ен.

На предварителното заседание Шовин присъства чрез видеовръзка от затвора със строг режим, в който се намира от месец. Бившите му колеги Джей Кюн, Томас Лейн и Ту Тао се явиха лично в съдебната зала.

Кюн и Лейн, които по-рано бяха освободени под гаранция за 75 000 долара, се явиха заедно с адвокатите си. Тао остава под стража и присъства на заседанието с охрана.

Флойд почина при арест, след като Шовин използвал при задържането му задушаваща хватка. На видеозапис се вижда полицаят да притиска Флойд към земята с коляно върху тила му, докато той няколко пъти казва, че не може да диша, а после губи съзнание. Шовин продължава да затиска Флойд въпреки намесата на минувачи.

Ден след случилото се четиримата полицаи бяха уволнени. На Шовин беше предявено обвинения в непредумишлено убийство, а на колегите му - в съучастничество и подстрекаване към убийство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По време на вчерашното съдебно заседание адвокатът на Шовин се оплака, че мнозина висши политици, включително кметът на Минеаполис и дори президентът Доналд Тръмп, коментират случая.

"Делото предизвиква голям обществен интерес, но ако тези изявления продължат, ще поискам от съда да ги забрани", заплаши Ерик Нелсън.

Съдията Питър Кахил, който забрани камерите в съдебната зала, също настоя делото да се гледа в съда, а не в медиите, и предупреди, че ако това не стане, ще поиска преместване на процеса извън окръг Хенепин.

Магистратът определи 8 март 2021 г. като възможна дата за начало на процеса, но отбеляза, че тя може да бъде променена в зависимост от хода на процедурата.

Следващото заседание е насрочено за 11 септември.