Бившият морски пехотинец Крис Хил изрази готовността си за въоръжен протест, ако Джо Байдън победи Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември 2020 г., съобщи "Таймс", цитиран от Фокус.

"Ако има доказателства за измама на изборите, тогава ще считам това за повод за открит бунт. Ще вземем оръжие и ще си върнем страната и правата си. Ако това не е възможно на урните, тогава ще трябва да използваме куршуми", предупреждава Хил, който е лидер на милитаризираната асоциация "Три процента".

В САЩ все по-често се говори за възможен сблъсък след изборите, отбелязва "Таймс". Също както преди 4 години Тръмп твърди, че е възможно да има измама на изборите - разбира се, в полза на Байдън. 

Най-големият страх за Хил е, че при победа на демократа, новият държавен глава ще посегне на правото му да притежава оръжие.

"Ако Байдън спечели, и се опита да въведе общонационална забрана за полуавтоматични автомати, ще се пролее кръв", заплашва той. 

Хил изтъква, че само в южния щат Джорджия има 400 привърженици на "Три процента", които в момента разполагат с поне 1000 оръжия и 150 хиляди патрона.

"Таймс" съобщава, че подобни радикални настроения се подхранват от изявленията на Тръмп, че активното гласуване по пощата, въведено заради пандемията, ще открие възможност за фалшификации. Мотивите за тези послания на държавния глава са неясни - не се знае дали президентът иска да подготви привържениците си за евентуалното поражение или обмисля директно да не признае резултатите, ако не са по вкуса му.

По-рано Байдън предположи, че е възможно Тръмп да откаже да напусне Белия дом.

"Ако Байдън спечели, гражданската война е напълно възможна. Какво друго може да стане, когато милиони хора отричат нашата история, отричат нашата Конституцияи искат да установят марксизъм у нас? Отиваме към конфликт", цитира "Таймс" думите на Стюарт Родос, основател на крайнодясната група "Пацителите на клетвата".

Според специалисти, цитирани от "Таймс", радикалните фракции едва ли ще се впуснат в насилие дори и след загуба на Тръмп.