Съветът на ЕС реши днес за удължи с още 6 месеца санкциите срещу определени икономически сектори на Русия заради Донбас в Украйна.

Така меркитете ще важат до 31 януари 2021 г.

Решението е резултат от последната оценка на степента на изпълнение на споразуменията от Минск. Те трябваше да бъдат приложени до 31 декември 2015 г.

Оценката е направена по време на видеоконференцията на Европейския съвет на 19 юни. Установено е, че все още не е достигната пълна степен на изпълнение на договореностите. По тази причина лидерите от ЕС взеха политическо решение за подновяване на икономическите санкции срещу Русия.

Ограничителните мерки бяха въведени за първи път през 2014 г. заради действията на Русия за дестабилизиране на Украйна. Те обхващаха секторите на финансите, енергетиката и отбраната, както и изделията с двойна употреба.

Санкциите ограничават достъпа на някои руски банки и дружества до първичните и вторичните капиталови пазари в ЕС и забраняват форми на финансова помощ и посредничество по отношение на руските финансови институции. Забранява се още прекият или непрекият внос, износ или трансфер на всякакви свързани с отбраната материали и се въвежда забрана за изделия с двойна употреба, които биха могли да се използват за военни цели или от военни крайни потребители в Русия. Освен това санкциите ограничават достъпа на страната до определени чувствителни технологии, които могат да бъдат използвани в руския енергиен сектор, например в производството на петрол и проучването на находища.