Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българският хелзинкски комитет (БХК) публикува годишния си доклад за състоянието на правата на човека за 2019 г. В повечето наблюдавани сфери се отчита регрес, пишат оттам.

В документа (който може да прочетете тук) се извеждат три стълба:

Тежък политически натиск над журналисти и медии

Дискредитиране и възпрепятстване дейността на гражданския сектор

Обругаване на съда, законодателни промени, поставящи под въпрос логиката на правото и скандален избор на нов главен прокурор

Казано в числа: 10 401 лица са настанени в специализирани институции за възрастни, реформата в домовете за възрастни предвижда 3,3 млн. лв. за услуги в общността, а 38 млн. да отидат за създаване на нови резидентни услуги.

2338 са издадените заповеди за незабавна защита от домашно насилие, България пада от 18-о на 49-о място в индекса за равнопоставеност на половете, най-малко ¼ от всички родили през годината жени са били обект на дейност, класифицирана като насилие, 26% от анкетирани задържани са се оплакали от полицейско насилие по време на задържане; 20% – от насилие вътре в полицейското управление, а 661 души са прекарали над 6 месеца в арестите без присъда и често пъти в нехуманни и унизителни условия на живот.

Докладът е публикуван в понеделник, 29 юни 2020 г. Ето и резюме:

Съдебна власт

Правосъдният министър Цецка Цачева беше сменена след един от най-значимите скандали, свързани с конфликт на интереси през последните години – “Апартаментгейт”. Заради прояви на дълбоко непознаване на правото на два пъти беше искана оставката на заелия през пролетта поста правосъден министър Данаил Кирилов. Изборът на нов главен прокурор беше извършен в условията на безпрецедентни граждански протести, породени от съмнения в професионалните и моралните качества на единствения кандидат за длъжността. Не беше уважено и заявеното от президента желание процедурата да бъда извървяна отново, като се даде възможност кандидатът да докаже качествата си в конкурентна среда. Бившият заместник главен прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност предсрочно, а предшественикът му Сотир Цацаров беше избран от НС за председател на КПКОНПИ при неспазване на заложените в закона срокове.

Годината беше белязана от публични нападки срещу съдии, оспорващи действията на тандема Цацаров - Гешев. Яростна медийна кампания беше организирана срещу съдиите по делото за предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман (всъщност Сотир Цацаров опита да атакува пред ВКС решението именно с аргумента, че двама от съдиите са получавали под различна форма признание от БХК, б.р.).

Свобода на изразяване

През 2019 г. България продължи да е страната с най-несвободни медии в ЕС и Западните Балкани, запазвайки 111-о място от общо 180 страни в Индекса за свобода на изразяване на „Репортери без граници“ (RSF). В доклада на RSF се посочва, че България е обект на постоянни критики заради ендемична корупция и неефективност на съдебната система, а журналистите са мишени както на организираната престъпност, така и на властите. За разлика от непрекъснато изтъкваното от прокуратурата управляващата класа и присъдружните им кафяви "медии" това въбще не е само в RSF - страната ни попадна като негативен пример и в докладите Media Sustainability Index („Индекс за медийна устойчивост“) на международната организация IRЕX и международния Комитет за защита на журналистите (CPJ).

2019-а беше и година на увеличаваща се арогантност в натиска срещу журналисти.

Две от трите най-гледани телевизии получиха ново благосклонно към управляващите ръководство. За генерален директор на БНТ беше избран Емил Кошлуков въпреки съмненията в професионалните и етичните му качества. КЗК разреши Нова телевизия да бъде продадена на братята Кирил и Георги Домусчиеви, след като преди това беше забранила придобиване от чешкия бизнесмен Петр Келнер. Както в обществената, така и в частната телевизия смяната на мениджмънта беше последвана от радикални промени в екипа и редакционната политика.

Като позитивно развитие може да се отбележи стартът на радио „Свободна Европа“.

Свобода на сдружаване

За първи път в най-новата демократична история на страната ни управляваща партия (ВМРО - б. р.) поиска от главния прокурор да внесе в съда иск за прекратяване на неправителствена правозащитна организация (БХК), а заради друга съсловна НПО (Съюзът на съдиите в България) беше внесен законопроект за ограничаване на възможностите за финансиране на магистратски организации. Беше проведена активна медийна кампания, целяща да дискредитира гражданския сектор като цяло и да нормализира отказа на институциите да кооперират и да се отчитат пред граждански организации.

На безпрецедентно охулване бяха подложени организации, работещи в подкрепа на деца и жени, пострадали от насилие, което значимо навреди на работата им и намали възможността им ефективно да помагат на засегнатите и уязвимите групи. В резултат на тази кампания беше оттеглената Стратегията за детето и беше отложено влизането в сила на Закона за социалните услуги (ЗСУ), което добави нови рискове пред най-уязвимите деца и жени.

Въпреки осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) страната ни продължи да отказва регистрация на лица, самоопределящи се като етнически македонци.

2019-а – човешките права в числа:

13 осъдителни решения на ЕСПЧ срещу България

497 висящи жалби срещу България пред ЕСПЧ

169 неизпълнени решения на ЕСПЧ, които се наблюдават от Комитета на министрите на Съвета на Европа

10 401 лица са настанени в специализирани институции за възрастни, още 2468 са чакащи за настаняване

Реформата в домовете за възрастни предвижда 3,3 млн. лв. да бъдат вложени в услуги в общността, а 38 млн. да отидат за създаване на нови резидентни услуги

Три НПО внесоха иск в Съда на ЕС срещу ЕК за финансиране на инициативи, които водят до сегрегация на хора с увреждания в България

2338 са издадените заповеди за незабавна защита от домашно насилие по реда на Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН)

България пада от 18-о на 49-о място в индекса за равнопоставеност на половете на Световния икономически форум

99,14% от ползващите обезщетение за гледане на дете до 2-годишна възраст са жени, както и 90,3% от ползващите обезщетение за гледане на болен член на семейството

Най-малко ¼ от всички родили през годината жени са били обект на дейност, класифицирана като насилие в доклад на специалния докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени

В няколко антиромски акции (с. Войводиново през януари и в гр. Габрово през април) стотици хора, включително деца, възрастни и хора с увреждания, бяха прогонени от единствените им жилища, без да им бъде осигурено никакво алтернативно настаняване

26% от анкетирани задържани са се оплакали от полицейско насилие по време на задържане; 20% – от  насилие вътре в полицейското управление

661 души са прекарали над 6 месеца в арестите без присъда и често пъти в нехуманни и унизителни условия на живот. За годината в арестите са регистрирани 5 суицидни опита и два смъртни случая

Българското правителство пропуска да засече и задържи приблизително между 10 000 до 15 000 чужденци годишно с цел да се избегне поемането на последваща отговорност по Дъблинския регламент или по споразуменията за реадмисия

Никакви интеграционни мерки или дейности не бяха достъпни за признатите бежанци или чужденците с предоставен хуманитарен статут. Така ситуацията на нулева интеграция на бежанците в България продължава вече шеста поредна година

Властите продължават да пренебрегват нуждата от законодателна уредба на редица права на нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората, въпреки че за поредна година "София прайд" отбеляза ръст в броя участници – над 6500 души шестваха на 8 юни в София в подкрепа на равноправието на тези групи.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.