Медицинският персонал на Спешното отделение на многопрофилната болница в Силистра подаде колективна оставка. Причината - поредният случай на агресия към хората в бели престилки, съобщи днес бТВ. 

Конкретният случай е от средата на този месец. Георги Веселинов завел детето си в отделението, но се наложило да почака известно време. Според д-р Бейти Насуф - член на екипа на Спешното, ставало дума буквално за няколко минути, но бащата започнал да обижда лекаря още преди да е започнат какъвто и да било диалог. 

"Излязох навън и ги видях как си пушат цигарите и се подсмихват, и си пият кафетата. Това ме подразни и събуди т.нар. агресия, както вие я наричате - защо трябва да чакам, а те да си пушат цигарите и кафетата да им са в ръцете? Наругах ги, да, бутнах вратата в крак, вижда се и на материалите", призна днес бащата. 

Според д-р Насуф обаче - причината била, че в отделението се извършвала дезинфекция. Той самият излязал в почивка, след него - и сестрите. На видеозаписите от камерите ясно се вижда как бащата използва обидни думи. 

Именно това предизвиква гнева на медиците, но директорът на местната болница Д-р Даниела Костадинова беше категорична, че те ще продължат да работят още поне 15 дни, колкото трае и тяхното предизвестие за напускане. 

"Исканията ни са да има наказуемост за агресорите. Нашето предложение е законотворците да въведат реалн наказания и тези хора, ако бъдат признати за виновни, да полагат общественополезен труд и да бъдат гледачи на болните в лечебницата", обясни тя. 

Персоналът пък е склонен да оттегли оставката си, но очава и настоява да има промени и най-вече - да има наказуемост.

Проблемът обаче е голям, защото местната болница е единствената, която няма неотложен кабинет - тоест при най-незначителни състояния трябва да се търси помощта на спешните лекари.